Hrvatski radio

Radio Rijeka

PGŽ: nema novih slučajeva zaraze, trenutno u županiji boluje 48 osoba

11.04.2020.

10:45

Autor: Tajana Petrović Čemeljić

Na parkiralištu Nastavnog zavoda za javno zdravstvo provodi se drive-in testiranje na koronavirus (Foto: Nel Pavletić / Pixsell)

Na parkiralištu Nastavnog zavoda za javno zdravstvo provodi se drive-in testiranje na koronavirus (Foto: Nel Pavletić / Pixsell)

Foto: - / -

U Primorsko-goranskoj županiji nema novih potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom. Trenutno je u županiji 48 osoba oboljelih od kovida, a ozdravilo ih je 15, potvrdio je u programu Radio Rijeke načelnik Županijskog stožera Civilne zaštite Marko Boras Mandić.

Ukupno se do sada u županiji zarazilo 62 ljudi, a ovih se dana očekuju nova ozdravljenja. Na području PGŽ-a, prema jučerašnjim podacima, ukupno je obrađeno 439 testova, a kroz drive in testiranje prikupljena su 52 uzorka.

"Provedba mjera je upravo ono što treba raditi, to je jedini put i o tome svjedoče brojke", naglasio je Marko Boras Mandić. "Ako se toga budemo držali, brojke će biti dobre, a ako ne, onda će biti drugačije, a to nitko ne želi", rekao je. 

Naglasio je kako je Primorsko-goranska županija prva u Hrvatskoj zabranila posjete domovima za starije osobe, što se u tom trenutku mnogima činilo kao drastična i pretjerana mjera, međutim pokazalo se opravdanim. "Za sada dobro funkcionira, ali moramo biti svjesni da jedno malo opuštanje ili krivi korak mogu potpuno promijeniti situaciju. Rizik uvijek postoji, usprkos ogromnom oprezu, kao i u zdravstvenom sustavu, istaknuo je, dodajući da se mjere opreza provode sada već skoro 50 dana.

U KBC-u Rijeka liječi se 18 bolesnika, od čega su dva pacijenta u respiracijskom centru - jedan na respiratoru, dok se jedna pacijentica oporavlja nakon skidanja s mehaničke ventilacije. Ostalih 16 bolesnika zbrinuto je na Klinici za infektologiju, dok je Klinika za otorinolaringologiju, koja je također prilagođena prihvatu pacijenata s kovidom, trenutno prazna, rekao je danas ravnatelj Kliničkoga bolničkog centra Rijeka Davor Štimac.

Riječki KBC je rasterećen nakon što je dio pacijenata bez simptoma ili s blagim znakovima bolesti prebačen u Thalassotherapiju u Crikvenici, gdje bi do kraja dana trebalo biti 20 pacijenata, rekao je Štimac, dok su u KBC-u ostali ozbiljniji i srednje teški pacijenti.

Poslušajte razgovor s Markom Borasom Mandićem u programu Radio Rijeke te izjave Davora Štimca, a snimili smo i građane Rijeke koje smo pitali drže li se propisanih mjera:

Boras Mandić: Mjere donose rezultate, nema opuštanja; pripremio Robert Ferlin

Štimac o stanju u KBC-u Rijeka (press)

Riječani o mjerama protiv koronavirusa, pripremio Vladimir Jurić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.