Hrvatski radio

Radio Rijeka

PGŽ: nikad veći proračun, ali i obaveze

11.11.2019.

13:07

Autor: Neva Funčić

Krešimir Parat i Zlatko Komadina (Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka)

Krešimir Parat i Zlatko Komadina (Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Primorsko-goranski proračun iduće će godine iznositi 388,5 milijuna kuna više od ovogodišnjeg. Čak 75 posto odnosi se na školstvo i zdravstvo, nastavljaju se kapitalni projekti, no prijedlog je i ove godine pripreman uz nepoznanice preuzimanja Ureda državne uprave i novih poreznih izmjena.

Nikad veći konsolidirani proračun, ali i nikad veće obaveze županije, rekao je župan Zlatko Komadina na konferenciji za novinare te najavio kako će proračun PGŽ-a za iduću godinu iznositi milijardu i 320 milijuna kuna, čak 388,5 milijuna više od ovogodišnjeg.

Tim iznosom nisu obuhvaćeni proračuni županijskih lučkih uprava, kao ni Županijske uprave za ceste, s kojima se konsolidirani proračun penje do 1,5 milijarda kuna, izvijestio je župan.

Komadina je istaknuo kako u tom sustavu radi 6000 ljudi - 3200 u školstvu, a njih čak 2000 u zdravstvenim ustanovama kojima je osnivač županija. U upravi će raditi 315 ljudi, od kojih njih 129 preuzimaju iz Ureda državne uprave, rekao je župan. Pročelnik za financije Krešimir Parat je upozorio kako ta brojka još nije konačna. Za sada je u Uredu državne uprave 150 ljudi, od kojih neki namjeravaju prihvatiti ponuđene otpremnine.

Komadina je rekao kako su integrirali Ured državne uprave bez povećanja broja upravnih odjela, jedino će biti izmijenjen naziv Upravnog odjela za imovinu i zajedničke poslove u Upravni odjel za opću upravu i imovinu. Nastavit će se kapitalna ulaganja u rive i luke na pomorskom dobru, u školu u Matuljima, u sustav zasnježenja i novu žičaru na Platku, obnovu voznog parka Hitne medicine te Centra za velike zvijeri i poljoprivredu u Staroj Sušici, najavio je župan. 

Parat je rekao i kako kreditna zaduženja planiraju na oko 3,5 posto proračuna, a kreditima će se financirati gradnja škole u Viškovu, obnavljanje lječilišta u Velom Lošinju, nova angiosala opatijske Thalassotherapije i obnova zgrada Doma zdravlja.

Pročelnik za financije Krešimir Parat konkretizirao je brojke i rekao kako konsolidirani proračun iznosi 388,5 milijuna kuna više, a od 1,32 milijarde, sam proračun Županije iznosi 405 milijuna kuna, što je 5 posto više nego u ovoj godini. Rekao je kako se u pripremi proračuna i ove godine morao puno toga pretpostaviti; naime, izmjene poreznih propisa događaju se istovremeno, tako da je tek sada poznato da će olakšice za mlade utjecati na proračunski udar tek u 2021. godini.

Proračun se mijenja i u strukturi: na zdravstvo se odnosi 37,1 posto, a na obrazovanje 37,4 posto, odnosno ukupno 74,5 posto proračuna. Smanjuju se prihodi od EU projekata i od prodaje imovine, kao i od zaduživanja, jer u 2020. godini PGŽ ne planira veće kredite.

Parat je nabrojao i rashode planirane za kapitalne projekte, koji iznose 7,6 posto proračuna: 26,2 milijuna planirano je za nastavak projekta Putovima Frankopana; za Platak 15 milijuna; za lječilište u Velom Lošinju 12,1 milijun; za školu Jelenje - Dražice 11,4 milijuna kuna; za obnovu dijela Psihijatrijske bolnice u Rabu 7,4 milijuna; za investicije u lučkim upravama 9,2 milijuna kuna; 2,7 milijuna za školu u Matuljima; 1,9 milijuna kuna za Centar za velike zvijeri i 1,1 milijuna kuna za Centar za poljoprivredu u Staroj Sušici.  

Veće investicije predviđene su u 2021. godini, kada je u planu obnova škola u Marinićima i Rabu te gradnja sportske dvorane Medicinske škole u Rijeci.

Prijedlog proračuna za 2020. godinu naći će se pred vijećnicima na sjednici Županijske skupštine PGŽ-a u četvrtak 21. studenoga. Poslušajte što su o novinama prijedloga rekli župan i pročelnik za financije:

Komadina i Parat: Nikad više obaveza; pripremila Neva Funčić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.