Hrvatski radio

Radio Rijeka

PGŽ: Novac školama, očuvanju prirode, civilnoj zaštiti i udrugama manjina

06.03.2017.

13:29

Autor: Neva Funčić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Primorsko-goranskoj županiji danas se govorilo o raspodjeli novca za školske zgrade, očuvanje prirode, civilnu zaštitu i udruge manjina. S 57 milijuna kuna financirat će se održavanje i izgradnja škola, projekti JU "Priroda" prijavljuju se na europske fondove, a stanje sigurnosti se popravlja.

Za održavanje školskih zgrada Primorsko-goranska županija namijenila je 57 milijuna kuna, a odluka o raspodjeli bit će na dnevnom redu posljednje sjednice Županijske skupštine u ovom sazivu. Novac je namijenjen održavanju zgrada 32 osnovne i 31 srednje škole te sedam učeničkih domova, izvijestio je župan Zlatko Komadina.

"U njima borave učenici o kojima brinemo, njih 9587 u osnovnim školama, 10104 u srednjim te 847 učenika koji su smješteni u domove", rekao je župan te dodao da 57 milijuna samo djeluje puno. Svega sedam milijuna kuna ide u investicijsko održavanje i kapitalnu izgradnju.

"Gradnja škole u Baški je pri kraju, uskoro će biti otvorena, do početka školske godine bit će završena i škola u Puntu, uskoro kreće gradnja škole u Čavlima i škole u Viškovu. To je daleko više od tih sedam milijuna kuna, pa za kapitalnu izgradnju škola angažiramo i dodatna sredstva poreznih obveznika jer je preostalih 50 milijuna namijenjeno za troškove struje, vode i grijanja". 46 milijuna kuna su materijalni troškovi da bi škole uopće mogle funkcionirati, a tri i pol milijuna namijenjeno je investicijskom održavanju škola i domova, precizirao je župan.

Zaštita bjeloglavih supova i velikih zvijeri

Nakon uređenja Panove staze uz potok Kamačnik, Javna ustanova Priroda u ovoj godini planira uređenje Risje staze u Golubinjaku i Bose staze u Loparu. Ovog tjedna će na natječaj europskih fondova biti prijavljen projekt Centra za velike zvijeri u Staroj Sušici, a do ljeta će biti završena i druga faza Centra za posjetitelje u Belom na Cresu, gdje je prošle godine otvoreno oporavilište i hranilište za bjeloglave supove, najavila je ravnateljica Prirode Sonja Šišić.

"Nastavljamo s drugom fazom građevinskih radova, gdje bi trebali završiti Multimedijalni centar i Volonterski centar, za koji nam je prošle godine Ministarstvo turizma odobrilo 600 tisuća kuna. Postav bi trebao biti realiziran do proljeća, kada ćemo otvoriti Centar za posjetitelje u obliku kakav je 2015. bio i planiran", rekla je Šišić.

Nastavlja se suradnja sa slovenskim partnerima na brendiranju i očuvanju prirode otoka Krka. 2016. obilježeno je i istraženo 60 lokava na području otoka, a krčki su ekolozi bili u posjetu parku Ljubljansko barje, partnerima na IPA projektu Lokna. Stručnjaci JU Priroda lani su održali 26 radionica popularizacije prirodne baštine, objavili brošuru Zeleni vidici o gornjem toku rijeke Kupe, te knjigu Čudesno lijepa o prirodnoj baštini PGŽ na hrvatskom i engleskom jeziku.

Više novca za programe manjinskih udruga

Broj vatrogasnih intervencija i krivičnih djela u Primorsko-goranskoj županiji je u padu, a jedini veći ekološki incident bilo je ispuštanje maziva prošlog proljeća ispred Inine rafinerije u Urinju, rekao je pročelnik ureda županije Goran Petrc. Izvijestio je kako će PGŽ za sustav civilne zaštite ove godine izdvojiti tri i pol milijuna kuna, a godišnja vježba najavljena je na Gatu Karoline Riječke u rujnu. Tema je, nažalost, ove godine aktualna: postupanje u slučaju prihvata većeg broja izbjeglica.

Proračunska potpora PGŽ radu Vijeća nacionalnih manjina ostat će na razini prošlogodišnje: 336 tisuća kuna za rad osam vijeća i 95 tisuća kuna za rad pet predstavnika nacionalnih manjina. Raspodijeljen je i novac za kulturne programe manjinskih udruga - ukupno 83 programa 35 udruga financirat će se s 525 tisuća kuna, što znači da će se u odnosu na prošlu godinu moći realizirati i neki novi programi, rekao je Petrc.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.