Hrvatski radio

Radio Rijeka

PGŽ novčano pomaže Trećemajce i traži od Vlade nastavak izgradnje brodova

20.05.2019.

12:42

Autor: Saša Vuksan

Župan Zlatko Komadina (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Župan Zlatko Komadina (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Foto: - / -

Župan primorsko-goranski Zlatko Komadina najavio je prijedlog da županija izdvoji novih 600 tisuća kuna za pomoć mladima i djeci čiji su roditelji u radnom odnosu, ali ne primaju plaću. Dakako, riječ je pretežno o djeci radnika 3. maja.

O riječkom brodogradilištu župan je jutros telefonom razgovarao i s premijerom Andrejom Plenkovićem. "Tražimo da se dovrše započeti brodovi, ali potrebno je izvršiti međufinanciranje. 3. maj je u specifičnoj situaciji, ali s mogućim rješenjem, a ako je rješenje moguće, onda se ono mora i dogoditi", rekao je Komadina.

Dodao je da očekuje pozitivnu reakciju i odobrenje za završetak broda i međufinanciranje njegove izgradnje. "To bi dalo plaće zaposlenicima u 3. maju, a i smanjilo bi dug države po jamstvima", istaknuo je župan i dodao kako bi volio da sve završi bez stečaja, no i u stečaju se, kako je rekao, može nastaviti proizvodnja i pripremiti tvrtka za opstanak i provedbu stečaja s preustrojem.

Deset milijuna kuna proračunskog viška

Prijedlogom rebalansa, proračun Primorsko-goranske županije bit će uvećan za 60,2 milijuna kuna, odnosno 6,73 posto najavio je danas županijski pročelnik za financije Krešimir ParatRebalansom najviše dobivaju obrazovanje, zdravstvo, kultura pa sport.

Pojavljuje se i 10 milijuna kuna viška koje tek treba rasporediti, a prijedlog je spreman. Najviše bi trebale dobiti jedinice lokalne samouprave, projekt upravljanja goranskim otpadom na Sović lazu, zatim fond za Gorski kotar, riječki KBC te Rijeka 2020, rekao je Parat. 

Poslušajte izjave Komadine i Parata:

Komadina: Tražimo dovršetak brodova i međufinanciranje, pripremio Saša Vuksan

Parat: Kome višak iz proračuna?, pripremio Saša Vuksan

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.