Hrvatski radio

Radio Rijeka

PGŽ: novi mamograf riječkom domu zdravlja; online i stariji osnovci!

07.12.2020.

12:49

Autor: Lea Domijan Fišter

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Foto: - / -

Dom zdravlja u parku Nikole Hosta u Rijeci uskoro će dobiti novi mamograf, iako je postojeći nabavljen prije četiri godine. Na kolegiju župana PGŽ i njegovih suradnika s novinarima bilo je riječi i o online nastavi, županijskoj pomoći poljoprivrednicima i turističkoj pristojbi.

Dom zdravlja u praku Nikole Hosta u Rijeci će uskoro dobiti novi mamograf jer je tim uređajem do danas napravljeno više od 35 tisuća mamografija, što je po tehničkom opisu proizvođača, broj snimanja predviđen za desetogodišnje razdoblje! 

Na području Primorsko-goranske županije je trenutno 1.800 učenika u samoizolaciji, a riječ je zapravo o 51 razredu srednjih i 37 razreda osnovnih škola, što čini osam posto populacije. Zamjenica primorsko-goranskog župana Marina Medarić je podsjetila na to da od ponedjeljka srednje škole prelaze na online nastavu, no vjerojatno će im se pridružiti i stariji osnovci.

U cilju uklanjanja negativnih posljedica koronavirusa, PGŽ je raspisala natječaj i za pomoć pogođenim poljoprivrednicima. Na natječaj su došle prijave s deset farmi te će im biti pružena financijska potpora u iznosu većem od 400 tisuća kuna. 

Prijedlog odluke o turističkoj pristojbi za 2022. godinu bit će uopućen na razmatranje i usvajanje županijskoj skupštini. Napravljen je u dogovoru s lokalnim turističkim zajednicama kojima je ta pristojba osnovni prihod. 

O novom mamografu i online nastavi govorila je zamjenica primorsko-goranskog župana Marina Medarić, o pomoći poljoprivrednicima zamjenik župana Petar Mamula, a o turističkoj pristojbi županijska pročelnica za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj Melita Raukar, poslušajte izjave:

Medarić: Sredstva za mamograf su osigurana iz proračuna, pripremila Lea Domijan Fišter

Medarić: U tijeku ovoga tjedna odlučit ćemo o osnovnoškolcima, pripremila Lea Domijan Fišter

Mamula: Gotovo dva milijuna za poljoprivredu, pripremila Lea Domijan Fišter

Raukar: promjene će ovisiti o ministarstvu, pripremila Lea Domijan Fišter

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.