Hrvatski radio

Radio Rijeka

PGŽ: novi turistički rekordi, od srpnja turističke ambulante i dodatni timovi hitne

06.06.2023.

10:11

Autor: Neva Funčić

Turisti

Turisti

Foto: Goran Kovacic / PIXSELL

U Primorsko-goranskoj županiji će od 1. srpnja biti otvoreno devet turističkih ambulanti te uspostavljeni dodatni timovi hitne medicine, a domaćim policajcima će na ispomoć doći kolege iz šest europskih zemalja, najavio je župan Zlatko Komadina te izvijestio da su turistički rezultati u prvih pet mjeseci izuzetno dobri.

Na području PGŽ u svibnju je ostvareno više od 880 tisuća noćenja, što je 25 posto više od svibnja prošle godine, dok je od siječnja do svibnja ostvareno 1,8 milijuna noćenja što je porast od 20 posto u usporedbi s 2022. godinom, istaknuo je župan na redovitom susretu s novinarima.


Općina Baška je uspostavila turističku ambulantu koja je već počela raditi, a od početka srpnja je planiran rad turističkih ambulanti na još devet lokacija, a to su: Crikvenica, Krk, Njivice, Opatija, Mali Lošinj, Martinšćica, Nerezine, Cres i Rab.


Tijekom ljetne sezone planira se i pojačana dostupnost Hitne medicinske službe kroz zapošljavanje dodatna četiri liječnika za Ispostavu Krk. Od 15. lipnja do 15. rujna plan je drugom timu na Krku pridružiti liječnika, dodatno zaposliti dvije medicinske sestre i dva vozača za Rijeku kao ispomoć za otočne ispostave, a HZZO će osigurati sredstva za tim hitne na autocesti, s bazom u Crikvenici. 


Na otoku Cresu raspisan je natječaj za jednog liječnika i jednu medicinsku sestru u Domu zdravlja, a župan očekuje da će se na natječaje javiti mladi liječnici, nakon ljetnog roka diplomskog ispita.


U ispomoć primorsko-goranskim policajcima ljeti stižu policijski službenici iz unutrašnjosti zemlje i policajci iz Slovačke, Slovenije, Poljske, Bavarske i Donje Saske. Također, u suradnji s Društvom CK PGŽ-a, dosad je 168 policijskih službenika osposobljeno za pružanje prve pomoći, izvijestio je župan.


Župan Komadina je najavio susret premijera sa županima, dogovoren u Slavonskom Brodu za 14. lipnja, s aktualnim temama o financiranju županija.


Troškovi poslova državne uprave koje provode županije su zbog inflacije i povećanja plaća porasli za otprilike 30 posto. Druga tema su izmjene Zakona o upravljanju državnom imovinom, kojima bi se upravljanje velikim dijelom imovine u vlasništvu Republike Hrvatske spustilo na županijsku razinu, što će zahtijevati nove zaposlenike. 


Komadina očekuje i razgovor o novom krugu porezne reforme u sklopu koje se ukida prirez i jedinicama lokalne samouprave dopušta da same odrede porez na dohodak. Smatra da bi županije trebale imati veće učešće i stalne izvore financiranja, umjesto dotacija iz državnog proračuna. 


Poslušajte konferenciju za novinare:

PGŽ: novi turistički rekordi, od srpnja turističke ambulante i dodatni timovi hitne

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.