Hrvatski radio

Radio Rijeka

PGŽ: novi vezovi na Cresu, obnova piste na Grobniku

28.09.2015.

13:18

Autor: Neva Funčić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Primorsko-goranskoj županiji najavljeni su novi vezovi u creskim lukama Martinšćica i Grabar, te obnova ceste i biciklističke staze na Lošinju. Županija će sanirati dio piste na Grobniku, a doznali smo i što će biti s novcem od koncesije za lovišta.

Obnova 3,5 kilometra ceste između Malog i Velog Lošinja u planu je za iduću godinu, a do kraja ove očekuje se projekt i dozvole što će ih sa po 125 tisuća kuna platiti Županija, Grad Mali Lošinj i Jadranka. Slijede i radovi u lučici Grabar na Cresu. Za 3,5 milijuna kuna izvest će ih Elektrovoda, a pročelnica za pomorstvo Nada Milošević istaknula je da se za pola godine očekuje stotinjak novih vezova: 84 komunalna i 20 nautičkih.

Radovi će biti nastavljeni i u luci Martinšćica na Cresu, gdje je nakon raskida ugovora s Mađarima novi koncesionar Radnik Marina. Očekuje se 80 komunalnih i 150 nautičkih vezova, a posao obnove vrijedan 38 milijuna kuna trebao bi biti gotov za tri godine. Koncesija za korištenje luke Martinšćica je s lošinjskom tvrtkom potpisana na 29 godina.

Koncesijski modeli su način da se u realnom vremenu napravi više, rekao je župan Zlatko Komadina ističući da je na pomorskom dobru u pravilu riječ o skupim zahvatima pa onome tko gradi komunalne vezove treba omogućiti i neku korist. Od 14 koncesija na pomorskom dobru u ovoj godini, deset je novih, rekao je župan te dodao da županije od koncesija godišnje prihoduje deset milijuna kuna, s uzlaznom tendencijom.

Za sanaciju preostalih 400, od 1.600 metara piste na grobničkom aerodromu, Primorsko-goranska županija je Udruzi Krila Kvarnera dodijelila 60 tisuća kuna. Iako pistom, koja ima uvjetnu uporabnu dozvolu, upravlja Državni ured za upravljanje državnom imovinom, Županija će zbog značaja te zračne luke uložiti u sanaciju pukotina na pisti.

132 tisuće kuna od koncesija za lovišta natječajem je raspoređeno za djelatnosti dvanaest lovačkih društava. Kako su štete od divljači sve češće, i u vrtovima i na automobilima, četiri lovačka društva tim novcem će financirati premije osiguranja, najavljeno je.

Poslušajte što o koncesijama kaže župan Komadina:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.