Hrvatski radio

Radio Rijeka

PGŽ: novim rebalansom ublažiti posljedice krize u zdravstvu i školstvu

19.10.2020.

13:22

Autor: Neva Funčić

Komadina i Parat pred novinarima (Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka)

Komadina i Parat pred novinarima (Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Primorsko-goranska županija će rebalansom proračuna nastojati ublažiti posljedice koronakrize u zdravstvenim ustanovama, školama te malom i srednjem gospodarstvu. Unatoč smanjenim prihodima, odgodom dijela troškova za EU projekte na raspolaganju je ostalo više od 17 milijuna kuna proračunskog viška.

Redovna županova konferencija za novinare počela je aktualnim informacijama o epidemiji. Župan Zlatko Komadina izvijestio je da je sustav pripravan za uvođenje online nastave u višim razredima osnovnih i u srednjim školama, no da je preporuka epidemiologa da se nastava odvija u razredima dok ne dođe do eskalacije zaraze. Župan je rekao i da u suradnji sa stožerom civilne zaštite u Gradu Rijeci u Dvorani mladosti pripremaju dodatne ležajeve za moguće oboljele, ali je optimist i smatra da do toga neće doći.

Drugi rebalans županijskog proračuna je gotovo u potpunosti namijenjen ublažavanju posljedica pandemije. Konsolidirani proračun PGŽ se povećava za 27 milijuna kuna ili 2,04 posto, izvijestio je pročelnik za financije Krešimir Parat.

Prvim rebalansom je ustanovljeno smanjenje prihoda, ali je zadržana proračunska potrošnja zahvaljujući sredstvima preostalim iz prošle godine. Proračunski korisnici zabilježili su rast prihoda od 23,9 milijuna kuna, dok primici PGŽ rastu za 3,1 milijun kuna. U situaciji smanjenih prihoda i primitaka, smanjuju se i rashodi i izdaci, pa se stvorio fiskalni prostor od 17 milijuna kuna viška, koji će biti raspodijeljen rebalansom, najviše zdravstvu i školstvu, tumači Parat.

Kaže kako su do kraja ove godine planirali pad od 11,5 posto naplate poreza na dohodak, u odnosu na lanjsku godinu, što je ipak bolja situacija od očekivane na početku lockdowna.

Parat tumači kako su rebalansom zdravstvu, na njihovih 12,3 milijuna kuna vlastitih prihoda, dodali još 7,5 milijuna kuna proračunskih sredstava, a drugi veći dobitnik je školstvo. Istovremeno, da bi viška uopće bilo, smanjeno je financiranje i predfinanciranje EU projekata, prvenstveno projekta "Putovima Frankopana". Odgođeno je i ulaganje 900 tisuća kuna u izgradnju cestovnog čvora Trinajstići, jer Hrvatske ceste nisu do kraja pripremile projekt, rekao je Parat.

Za kapitalne projekte u školstvu osigurano je tri milijuna kuna za dogradnju škole Jelenje-Dražice te milijun kuna za školu u Matuljima. Za pomoć malim i srednjim poduzetnicima osigurano je šest milijuna kuna izravnih potpora, a u rebalansu će ta sretstva porasti za još milijun kuna, najavio je župan. Za sustav zbrinjavanja otpada namijenjeno je dodatnih dva milijuna kuna, od čega milijun kuna Ekoplusu za nabavku opreme za otplinjavanje na Marišćini, te ostatak za delničku pretovarnu stanicu Sović laz.

Župan Komadina je izvijestio kako su Zavodu za hitnu medicinu odobrili dodatnih tri milijuna kuna, od čega 1,7 milijun iz fonda za kovid-troškove, a iz istog je fonda Thalassotherapiji Crikvenica odobreno 1,3 milijuna kuna za pokriće gubitaka nastalih u vrijeme dok su bili centar za COVID.

Županijskim lučkim upravama PGŽ će donirati 250 tisuća kuna vrijedne spremnike za otpadna ulja i ostale ekološki opasne tekućine, izvijestio je župan.

Župan je najavio i preraspodjelu 17 milijuna kuna u drugom rebalansu proračuna: najviše, sedam milijuna kuna namijenjeno je zdravstvenom sustavu, od čega tri milijuna za saniranje posljedica pandemije. Tri milijuna je namijenjeno za dodatno opremanje ustanova, novi mamograf u Domu zdravlja na lokaciji u Parku Nikole Hosta, pola milijuna kuna za opremu opatijske talasoterapije, te 400 tisuća kuna dodatno za crikveničku ustanovu. Pomoć KBC-u Rijeka nastavlja se donacijom dodatnih 700 tisuća kuna za dovršetak obnove odjela onkologije na Sušaku.

Za razne projekte na području PGŽ osigurano je pet milijuna kuna, od čega 1,5 milijun za projekte ravnomjernog razvoja gradova i općina. Za sufinanciranje izgradnje studentskog kampusa hoteljerskog fakulteta namijenjeno je 250 tisuća kuna; za opremu Kanala Ri 300 tisuća kuna; za izgradnju sportske dvorane u Loparu 500 tisuća kuna; za novi studij logopedije u Rijeci 150 tisuća kuna, a za popravak malih žičara na Platku izdvojit će 700 tisuća kuna. 

I u teškim okolnostima županijski je proračun održiv, poručio je župan. Poslušajte konferenciju za novinare:

Komadina i Parat: preraspodjelom protiv kovida, pripremila Neva Funčić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.