Hrvatski radio

Radio Rijeka

PGŽ: novosti o prometu preko Mrtvaške i supovima na Plavniku

06.12.2021.

15:11

Autor: Neva Funčić

Foto: Nel Paveltić / Pixsell

Foto: Nel Paveltić / Pixsell

Foto: - / -

Sastanak s izvođačem projekta Mrtvaška u PGŽ bit će u utorak 7. prosinca; udvostručen je izlov veprova; na Plavniku su uz gnijezda supova postavljene kamere, a epidemiološka situacija u PGŽ je u smirivanju - to su naglasci s konferencije za novinare u Primorsko-goranskoj županiji.

Nastavljaju se pregovori o načinu na koji mještani Ilovika mogu koristiti najbližu luku na susjednom otoku Lošinju tijekom radova na dogradnji luke Mrtvaška. Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina je rekao da se, slijedom zaključaka Županijske skupštine, razgovara sa svima uključenima u projekt, a za utorak je u županijskom Upravnom odjelu za pomorsko dobro, promet i veze najavljen sastanak s predstavnikom izvođača radova na projektu luke Mrtvaška. Župan očekuje da će biti dogovoreno rješenje koje će omogućiti nastavak radova kao i privremeni pristan za plovila mještana Ilovika.

Za četvrtak 16. prosinca je u opatijskom hotelu Royal najavljena sjednice Županijske skupštine PGŽ na kojoj će glavna tema biti prijedlog proračuna za iduću godinu. Još je neizvjesna potpora većine, a predloženi iznos je najveći do sad. Proračun raste na milijardu i 525 milijuna kuna, od čega je 40 posto namijenjeno zdravstvu, a 40 posto školstvu. Izvorni troškovi županije planirani su na 389 milijuna kuna, najviše za županijske ustanove i financiranje kapitalnih projekata, najavio je župan.

Pročelnik za poljoprivredu Mladen Brajan izvijestio je da je u zaobalju i na otocima PGŽ dvostruko povećan izlov divljih svinja u odnosu na prošlu godinu. Primjerice, na Krku je u prvih šest mjeseci odstrijeljeno 1600 veprova, jednako kao tijekom cijele 2020.

Smanjena je i šteta od čagljeva, nakon angažiranja profesionalnog lovca zaduženog za praćenje njihovog ponašanja, ali i za izlov. Brajan je izvijestio i kako je za iduću godinu najavljena izmjena Zakona o lovstvu, kako bi bio dozvoljen izlov veprova i u naseljenim mjestima, gdje su se divlje životinje počele sve češće pojavljivati.

"Ove je godine bilo znatno manji urod žira, pa su divlje životinje u potrazi za hranom dolazile do gradskih ulica i odlagališta otpada. Prema važećim propisima, lovcima je zabranjen lov u naseljima, a gradovi i općine dužne su napraviti plan postupanja prema divljim životinjama, koji potom odobrava resorno ministarstvo. Izmjenom zakona će se olakšati rješavanje tog problema", smatra Brajan.

Izvijestio je i da je PGŽ upravo u ponedjeljak na natječaj za programe prekogranične suradnje Interreg Italija-Hrvatska prijavila program AdriProm Tour, vrijedan 120 tisuća eura. Riječ je o projektu valorizacije jadranske kulturne i prirodne baštine kroz jačanje vidljivosti i turističke promocije, svojevrsnom nastavku projekata Arca Adriatica i Putevima Frankopana.

Pročelnica odjela za graditeljstvo, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Koraljka Vahtar Jurković izvijestila je o velikom interesu posjetitelja za Centar za velike zvijeri u Staroj Sušici i Oporavilište za bjeloglave supove u Belom. U dogradnju ambulante i laboratorija te nabavku hladnjače za hranu oporavilišta u Belom bit će  uloženo 880 tisuća kuna bespovratnih sredstava, 85 posto iz fondova EU te 15 posto nacionalnog sufinanciranja.

Ravnateljica županijske Javne ustanove Priroda Irena Jurić izvijestila je da je PGŽ na otoku Plavniku instalirala dvije kamere za promatranje ponašanja bjeloglavih supova. Pilot projekt je uvod u 2,4 milijuna eura vrijedan projekt LIFE SUPport, kojem je cilj u idućih pet godina osigurati hranilišta te zaštititi dalekovode kako bi spriječili trovanje i stradavanje supova. Nositelj projekta je udruga Biom, a partneri PZ Krk, JU Priroda i HEP.

Na Kvarneru se gnijezdi 120 parova ovih ugroženih ptica, a 15 parova gnijezdi se na Plavniku, gdje su na liticama potavljene dvije kamere koje se napajaju putem solarnog panela i jedine su live kamere za promatranje ptica u Hrvatskoj.

Poslušajte izjave:

Komadina o Mrtvaškoj, pripremila Neva Funčić

Jurić o kamerama za supove na Plavniku, pripremila Neva Funčić

Brajan o divljim svinjama u gradovima, pripremila Neva Funčić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.