Hrvatski radio

Radio Rijeka

PGŽ: O izmjenama projekta dogradnje luke Mrtvaška, sidrištima kod Suska i novostima u Prostornom planu

21.02.2022.

17:51

Autor: Neva Funčić

Luka Mrtvaška i Ilovik (Foto: PGŽ)

Luka Mrtvaška i Ilovik (Foto: PGŽ)

Foto: - / -

Projekt dogradnje luke Mrtvaška je prilagođen zahtjevima mještana Ilovika, što znači da će biti izgrađen gat za privremeno pristajanje plovila dok traju radovi, a dio nove obale bit će snižen, rekla je zamjenica župana Marina Medarić.

Radovi na dogradnji luke javnog prometa Mrtvaška do daljnjeg su zaustavljeni, no postignut je dogovor o izmjenama projekta prema zahtjevima mještana otoka Ilovika, rekla je zamjenica Medarić. Izmijenjeni projekt je potvrdila Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije, a s izvođačem radova je dogovorena dogradnja gata uz koji bi brodice mještana pristajale za vrijeme dvogodišnjeg trajanja radova. 


Sastanak s predstavnicima MO Ilovik bit će "za dan, dva", najavila je Medarić.


Izvijestila je i da je župan PGŽ dao suglasnost za sklapanje 3,4 milijuna kuna vrijednog ugovora za uređenje prilazne prometnice do Lječilišta Veli Lošinj, kao i za izradu pola milijuna kuna vrijednih projekata obnove objekata Park 3 i Park 4. Namjera je obnovu tih objekata kandidirati na natječaj za bespovratna sredstva Nacionalnog plana oporavka i otpornosti. 


PGŽ je izdvojila i 305 tisuća kuna za program Pomoći u kući za koji se javilo devet gradova i općina. Vrbovsko, Fužine, Delnice, Skrad, Lokve, Brod Moravice, Novi Vinodolski, Punat i Cres zajedno će izdvojiti isto toliko i s 50 posto iznosa sufinancirati program, izvijestila je Medarić.


Na idućoj sjednici Županijske skupštine pred vijećnicima će se naći prijedlog trećih izmjena Prostornog plana PGŽ. Novosti se odnose na retenciju vode na području Jelenja, površinu ribogojilišta kod Cresa i Lošinja te veći kapacitet vjetroelektrane u zaleđu Novog Vinodolskog, najavila je pročelnica za prostorno uređenje i graditeljstvo Koraljka Vahtar Jurković. Snaga agregata nove vjetroelektrane na lokaciji Ruševo Krmpotsko se s tri povećava na šest megavata, a pri pripremi je obavezno istražiti utjecaj projekta na velike zvjeri, rekla je Vahtar Jurković. 


Druga se izmjena odnosi na upis pune koncesijske površine od 100 hektara predviđenih za ribogojilišta u Prostornom planu PGŽ, dok je treća novost brisanje predviđenog golfskog igrališta na lokaciji sanirane šljunčare Dubina na Jelenju. Prema zahtjevu Hrvatskih voda, na toj lokaciji će se graditi retencija, najavila je pročelnica za graditeljstvo.


A nautičare će uskoro, pokraj otoka Suska, u uvali Bok dočekati dva nova sidrišta. Usporedno postavljena, sidrišta Bok 1 i Bok 2, moći će primiti 30 plus 26 plovila, za koja će biti osigurana i opskrba i odvoz otpada. Opremanje vrijedno 840 tisuća kuna bit će uvjet za dodjelu koncesije na deset godina, po cijeni od 48 i 40 tisuća godišnje fiksne naknade te dodatnih tri posto prihoda, rekla je pročelnica za pomorsko dobro Nada Milošević


Poslušajte konferenciju za novinare:

PGŽ: O izmjenama projekta dogradnje luke Mrtvaška, sidrištima kod Suska i novostima u Prostornom planu

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.