Hrvatski radio

Radio Rijeka

PGŽ: o izoliranim učenicima i programima nadstandarda u školama

21.09.2020.

13:26

Autor: Neva Funčić

Sonja Šišić, Nada Milošević, Erik Fabijanić i Marina Medarić (Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka)

Sonja Šišić, Nada Milošević, Erik Fabijanić i Marina Medarić (Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Prema procjenama epidemiologa, profesori opatijske obrtničke škole i riječke talijanske gimnazije ne moraju u samoizolaciju, dok su učenici iz dva razreda u samoizolaciji, uz online nastavu. PGŽ je i ove godine za nadstandardne programe u srednjim školama izdvojila 170 300 kuna.

Sjednica Županijske skupštine održat će se ovog četvrtka u sportskoj dvorani u Kastvu, a počet će izmjenama sastava - svoj mandat su aktivirali HSP-ov Tonči Hrabrić i Mostova Petra Mandić, a iz skupštine odlaze Siniša Gavran iz stranke Milana Bandića i Nerea Pulić iz Mosta. Glavne teme bit će izvršenje županijskog i proračuna uprave za ceste u uvjetima pandemije te izbor dobitnika županijskih nagrada, najavio je predsjednik Županijske skupštine Erik Fabijanić.

Iako je i županijski proračun oštećen pandemijom, ne odustaje se od ulaganja u dodatne programe u školama. Tako je Primorsko-goranska županija od 170 300 kuna ulaganja u nadstandard, 9600 kuna raspodijelila Ugostiteljskoj školi Opatija za programe "Suvenir kao dio turističkog proizvoda" i "Vrhunsko, a naše"; 6700 kuna Strojarskoj školi za industrijska i obrtnička zanimanja u Rijeci za program "Erasmus+" ; Učeničkom domu  „Podmurvice" za Domijadu 6000 kuna, a najveći iznos od 148 tisuća kuna doznačit će se Prvoj riječkoj hrvatskoj gimnaziji za troškove nastavka uvođenja programa međunarodne mature na engleskom jeziku- International Baccalaureate Diploma Programme

Prva riječka hrvatska gimnazija bila bi treća takva škola u Hrvatskoj, rekla je zamjenica župana Marina Medarić te izvijestila da je škola je dobila godišnju pristupnu licencu, a dio nastavnika stekao potrebnu licencu za rad.  Za 2021. godinu planira se stjecanje licenci za preostali dio nastavnika te produljenje generalne licence, čime se cjelokupni nastavnički kadar osposobljava  za rad u IB programu. Škola navedenim dobiva verifikaciju za održavanje programa međunarodne mature, koji do sada imaju samo dvije škole u Republici Hrvatskoj - gimnazije u Zagrebu i Varaždinu.

Medarić je izvijestila i o potporama za poljoprivredne gospodarstvenike. Odlukom o poslijednjoj raspodjeli, raspoređen je iznos od 427.402,40 kuna - za 14 korisnika s područja Gorskog kotara 314.200,00 kuna, a za ostalo područje Primorsko-goranske županije, priobalje i otoke za pet korisnika iznos od 113.202,40 kuna.

Pročelnica za pomorsko dobro, promet i veze Nada Milošević izvijestila je da je pripremljen plan koncesioniranja na pomorskom dobru za iduću godinu te da je trenutno trideset dana dostupan za javno savjetovanje. Na mrežnoj stranici županije nalazi se popis 18 lokacija dostupnih za nova koncesijska odobrenja u idućoj godini; od toga je  devet novih lokacija pripremljeno za koncesioniranje, a za još devet koncesija ističe ugovor.

Pročelnica za sport i kulturu Sonja Šišić izvijestila je da je PGŽ osigurala dodatnih 446 tisuća kuna za održavanje sportskih objekata u Delnicama i na Platku jer su  prihodi Goranskoga sportskog centra znatno smanjeni uslijed epidemije koronavirusa. Poduzetnike u kulturi pozvala je da se prijave na natječaj za raspodjelu 100 tisuća kuna namijenjenih izdavaštvu, video i filmskoj produkciji. Natječaj je otvoren od 17. rujna do 2. listopada, a očekuje se desetak prijava, rekla je Šišić.

Poslušajte snimku konferencije za novinare:

PGŽ press, pripremila Neva Funčić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.