Hrvatski radio

Radio Rijeka

PGŽ o obnovi domova za starije i krpanju dugova Doma zdravlja

12.09.2022.

14:15

Autor: Neva Funčić

PGŽ je izdvojila sedam milijuna kuna za pokriće gubitaka županijskog Doma zdravlja

PGŽ je izdvojila sedam milijuna kuna za pokriće gubitaka županijskog Doma zdravlja

Foto: - / Pixsell

Primorsko-goranska županija je izdvojila sedam milijuna kuna za pokriće gubitaka županijskog Doma zdravlja. 

Riječ je o sistemskim gubicima najveće županijske zdravstvene ustanove koji zapošljava 800 djelatnika, zbog kojih je PGŽ u protekle dvije godine pandemije već izdvojila više od devet milijuna kuna, rekao je župan Zlatko Komadina. Za pokriće gubitaka Doma zdravlja nastalih zbog pandemije koronavirusa, PGŽ je u 2020. godini izdvojila više od tri milijuna kuna, a 2021. kada su porasli i izdaci čak 6,1 milijun kuna, rekao je župan koji tumači da su ugovoreni prihodi od HZZO-a na istoj razini, unatoč porastu troškova. 


Tijekom prošle godine porasli su i izdaci za obrazovanje kadrova. Naime, Dom zdravlja PGŽ uputio je na specijalizaciju 42 liječnika, a iz državnog proračuna je plaćeno samo pet specijalizacija. 


Župan očekuje da će izdaci Doma zdravlja rasti i zbog rasta cijena energenata te je najavio novu interventnu pomoć u rebalansu županijskog proračuna. Komadina je istaknuo da sadašnji ugovori o isporuci energije vrijede još nekoliko mjeseci, te najavio raspisivanje novog javnog poziva dobavljačima, nakon što su vladinom uredbom ograničene cijene za javne ustanove.


Cijene smještaja u domovima za starije osobe u PGŽ su od 1. srpnja porasle za 12 posto, iako je cijena hrane i energenta u isto vrijeme porasla znatno više, rekla je županijska pročelnica za socijalnu politiku Dragica Marač. Izvijestila je da je do početka rujna potpuno je obnovljena kuhinja u domu na Kantridi te da je u domu u Volosku u tijeku opremanje Senior kafea. 


Istovremeno su u izradi idejni projekti za gradnju novih domova u Klani i u Cresu te su u tijeku pregovori za dvije goranske lokacije. Riječ je o već postojećim prostorima u Čabru i Ravnoj Gori koje je Riječka nadbiskupija ponudila na korištenje, kako bi se tim dodatnim kapacitetima zadovoljile potrebe za domskim smještajem starijih osoba u Gorskom kotaru, rekla je Marač.


Župan Komadina je izvijestio da je prošlog tjedna razgovarao s riječkim nadbiskupom Ivanom Devčićem i nadbiskupom koadjutorom Matom Uzinićem o mogućnosti da se uz potporu PGŽ opremi novi dnevni centar za dementne osobe na Vežici, za siguran dnevni boravak osoba s problemima demencije.


Pročelnik za razvoj Ljudevit Krpan je najavio da će se na idućoj sjednici Županijske skupštine PGŽ 22. rujna naći i prijedlog razvoja područja Gorskog kotara. Krpan ističe da je više županijskih projekata potpuno pripremljeno za natječaje za potporu iz fondova EU, no navodi da izostaje potpora države zbog toga što PGŽ spada u razvijenije županije.


Županijski pročelnik za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj Mladen Brajan je izvijestio da je Zaklada FIPRO za financiranje izrade prototipova od 2009. s tri milijuna kuna financirala izradu 31 protrotipa te pomogla stavljanje tih inovacija na tržište. 


PGŽ je izdvojio 1,4 milijuna, gotovo polovinu uloženog iznosa, odnosno godišnje od 100 do 150 tisuća kuna za zakladu kojoj je osnivač Sveučilište u Rijeci. Brajan ističe da nije riječ o potpuno bespovratnim sredstvima, jer inovatori polovinu uloženog novca moraju vratiti u Zakladu. No ulaganja su se pokazala opravdanima, jer su svi inovatori vratili sredstva nakon tržišnog uspjeha svojih izuma, rekao je Brajan. 


Poslušajte konferenciju za novinare:

PGŽ: od sanacije dugova do planova

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.