Hrvatski radio

Radio Rijeka

PGŽ o razvoju prometnog sustava i novcu za spomenik Ljubovo

08.05.2017.

12:33

Autor: Antonela Galić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

O realizaciji projekta glavnog plana razvoja prometnog sustava funkcionalne regije Sjeverni Jadran, koji obuhvaća Primorsko-goransku, Istarsku i Ličko-senjsku županiju, govorilo se na današnjoj redovitoj konferenciji za novinare u sjedištu PGŽ u Rijeci.

Projekt je ukupno vrijedan više od devet milijuna kuna. Od toga iznosa, nešto manje od osam milijuna kuna odobrilo je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture. Projekt se radi za budućih 15 do 20 godina. Županijski pročelnik Upravnog odjela za regionalni razvoj, infrastrukturu i upravljanje projektima Ljudevit Krpan kaže da je PGŽ prvo izradila razvojnu strategiju te donijela prostorni plan u novim okvirima.

"Smatrali smo da je to jedna dobra osnova za korištenje sredstava iz EU, no dobili smo naputak, sugestiju, da će ovaj master-plan zapravo biti posljednji kotačić koji će omogućiti vrlo aktivno sufinanciranje ostalih prometnih projekata na području PGŽ, poput razvoja lučke nacionalne infrastruktrure, cestovne, odnosno željezničke infrastrukture", rekao je Krpan.

Primorsko-goranska županija donirat će Gradu Gospiću 30 tisuća kuna za gradnju spomenika Ljubovo - poginulim hrvatskim braniteljima u vojno-redarstvenoj akciji Oluja. Samo prvog dana akcije 1995. godine na tom području poginula su 53 hrvatska branitelja. U izgradnji spomenika sudjelovat će, uz PGŽ, i Istarska i Ličko-senjska županija te Ministarstvo hrvatskih branitelja. Otkrivanje spomenika bit će 5. kolovoza ove godine, rekao je na tjednoj konferenciji za novinare pročelnik Ureda županije Goran PetrcPoslušajte prilog:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.