Hrvatski radio

Radio Rijeka

PGŽ: oboljele još dvije osobe u samoizolaciji

13.04.2020.

11:43

Autor: Lea Domijan Fišter

Riječko Korzo na uskrsni ponedjeljak ujutro (Foto: Josip Krmpotić / Pixsell)

Riječko Korzo na uskrsni ponedjeljak ujutro (Foto: Josip Krmpotić / Pixsell)

Foto: - / -

U Primorsko-goranskoj županiji dva su novooboljela više u odnosu na jučerašnje stanje sa zarazom od koronavirusa, rekao je u programu HRT Radio Rijeke načelnik Stožera Civilne zaštite PGŽ Marko Boras Mandić. Riječ je o ljudima koji su bili u samoizolaciji.

Trenutno su u PGŽ 53 osobe pozitivne na koronavirus, a među njima su četiri strana državljana. Ozdravilo je 15 osoba.

Da ne bude zabune s brojkama: podatak o ukupno 64 oboljele osobe na podučju PGŽ što su vidljive na objavama nacionalne stranice koronavirus.hr sa službenim objavama, riječ je i o 15 ljudi koji su ozdravili te nekoliko onih kojima je u našoj županiji samo uzet bris, a nakon toga su se otišli liječiti u mjesta gdje im je prebivalište, izvan PGŽ. Također ima pacijenata kojima je službeno prebivalište u PGŽ, a na liječenju su Zagrebu.

Kada se sve oduzme i zbroji, ukupno je trenutno u PGŽ inficiranih virusom - 53. Od toga se podjednak broj pacijenata nalazi u riječkome KBC-u kao i u Thalassotherapiji u Crikvenici.

Kad smo kod brojki, važan je i podatak da je trenutno na području Primorsko-goranske županije 348 osoba u samoizolaciji, a od početka provođenja epidemioloških mjera bilo ih je tri tisuće.

Upravo je broj osoba u samoizolaciji, koji je u opadanju, najvažniji pokazatelj temeljem koga će se narednih dana razmatrati o mogućnosti popuštanja epidemioloških mjera što ih građani doživljavaju kao zabrane.

Marko Boras Mandić je još jednom upozorio na činjenicu da je, kad je riječ o najnovijim slučajevima zaraze, riječ o djeci pa bi roditelji više trebali pripaziti na međusobne fizičke kontakte među djecom.

Izrazio je zadovoljstvo ponašanjem građana u PGŽ tijekom blagdana te činjenicom da nije bilo značajnijih incidenata osim ne poštivanja razmaka u četiri prodavaonice, od kojih u tri na Krku i u jednoj u Rijeci. Posebno je zahvalio Riječkoj nadbiskupiji na njihovom odgovornom ponašanju i na tome što su brzo reagirali na svega nekoliko pokušaja ignoriranja odredbi zaštite od zaraze, iako ni u kojem slučaju nije bilo kršenja nalik na one u okolici Splita.

Boras Mandić se ispričao građanima koji su dovedeni u nedoumicu jer nisu znali što im je činiti kada je riječ o tome trebaju li ili ne trebaju propusnice za jedinice lokalne samouprave koje su potpisale sporazume o povezivanju njihovih Stožera civilne zaštite. Zakon točno kaže da odluku o tome moraju donijeti gradska i općinska vijeća, tu odluku proslijediti do Stožera Civilne zaštite PGŽ, koji je potom šalje u nacionalni Stožer. Međutim, odluke mogu vrijediti tek kad ih potvrdi nacionalni Stožer.

U Istri su postupili mimo zakona, kazao je načelnik Stožera Civilne zaštite PGŽ Marko Boras Mandić. Poslušajte više u javljanju Marka Borasa Mandića te župana Zlatka Komadine:

Marko Boras Mandić o još dvoje oboljelih u samoizolaciji i još poneko objašnjenje, pripremio Josip Krmpotić

Zlatko Komadina o stanju u PGŽ, Albert Petrović

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.