Hrvatski radio

Radio Rijeka

PGŽ: od četvrtka ograničenja okupljanja, na radnim mjestima maske!

17.11.2020.

15:25

Autor: Neva Funčić

Foto: Nel Pavletić / Pixsell

Foto: Nel Pavletić / Pixsell

Foto: - / -

Nacionalni Stožer Civilne zaštite usvojio je izmjenu Odluke o nužnim epidemiološkim mjerama na području Primorsko-goranske županije, a nova ograničenja stupaju na snagu u četvrtak, 19. studenog i trajat će do 4. prosinca. A nove mjere su:

Obavezno je pravilno korištenje maski za lice ili medicinskih maski u svim javnim zatvorenim prostorima (trgovine, banke, pošte, crkve, ljekarne, zdravstvene ustanove i sl.), osim u slučajevima propisanih ili preporučenih izuzeća.

Zabranjeno je održavanje svih javnih događanja i okupljanja na kojima je više od 30 osoba na jednom mjestu i obustavljaju se amaterske kulturno-umjetničke izvedbe i programi. 

Svi ugostiteljski objekti na ulazu moraju jasno istaknuti obavijest o najvećem mogućem broju gostiju koji istovremeno mogu biti u ugostiteljskom objektu sukladno preporukama i uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, a onda i pridržavati se tog ograničenja. 

Organizatori svih javnih događanja i okupljanja koja su dopuštena i vlasnici ugostiteljskih objekata obvezni su provoditi pojačani nadzor pridržavanja propisanih epidemioloških mjera. 

Zabranjuju se posjeti korisnicima domova za starije i nemoćne osobe, osim u iznimnim slučajevima kada su, prema procjeni uprave doma, neophodne i kada se mogu organizirati uz pridržavanje svih epidemioloških mjera i preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Posjetitelji prije posjeta moraju predočiti potpisanu izjavu o negativnim epidemiološkim i kliničkim pokazateljima izloženosti bolesti koje mogu upućivati na zaraženost te negativan test na SARS-CoV-2 ne stariji od 72 sata ili nalaz koji potvrđuje da su preboljeli COVID-19.

Korisnici domova za starije i nemoćne osobe trebaju izbjegavati kontakt s osobama izvan domova u koje su smješteni, uz posebnu pažnju nad primjenom preventivnih mjera kod upućivanja na medicinske preglede i postupke pri drugim nužnim kontaktima. 

Preporučuje se da na profesionalnim umjetničkim izvedbama i programima te kino projekcijama bude prisutno najviše 50 osoba, uz strogo pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera i posebnih preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. 

Preporučuje se da se privatna okupljanja ne održavaju, a ako se održavaju da se ograniče na članove iz najviše dva različita kućanstva. 

Preporučuje se osobama starije životne dobi i rizičnim skupinama da ne koriste javni gradski i prigradski prijevoz u od 6 do 8:30 sati, osim s opravdanim razlozima. 

Preporučuje se poslodavcima da potiču nošenje maski za lice ili medicinskih maski na radnom mjestu kad je to moguće i epidemiološki opravdano. Također, preporučuje se poslodavcima kod kojih se obavlja rad u zatvorenom prostoru da osiguraju uvjete za održavanje fizičke distance od 2 metra u svim smjerovima, uvijek kada je to moguće te provjetravaju prostorije u kojima se radnici zadržavaju. 

Preporučuje se zaposlenicima zdravstvenih ustanova, vrtića i škola te zaposlenicima ustanova koje pružaju socijalnu uslugu smještaja da ne sudjeluju na organiziranim okupljanjima većeg broja osoba.

Preporučuje se jedinicama lokalne samouprave s područja Primorsko-goranske županije da obustave iznajmljivanje i drugo korištenje domova u svojem vlasništvu za sve vrste okupljanja.

Nove mjere je komentirao načelnik Stožera CZ PGŽ Mladen Šulac, poslušajte:

Mladen Šćulac: pomognimo sebi i zaustavimo širenje virusa, pripremila Neva Funčić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.