Hrvatski radio

Radio Rijeka

PGŽ: Od četvrtka u Rijeci počinje cijepljenje kroničnih bolesnika

18.01.2021.

12:37

Autor: Neva Funčić

Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka

Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

U Primorsko-goranskoj županiji već dva tjedna se smanjuje broj aktivno zaraženih kovidom 19, trenutno ih je 774, a jedna je osoba novozaražena na 23-je hitno testiranih jučer. I broj hospitaliziranih je u padu, u riječkom KBC-u je 77 bolesnika od kojih 4 na respiratoru.

Danas je počeo drugi krug cijepljenja u domu za starije osobe na Kandridi, a od četvrtka počinje cijepljenje kroničnih bolesnika i starijih osoba u makrocentrima Doma zdravlja na Vežici i na Zametu.

Trend epidemije je silazan, što pokazuje i samo jedna novooboljela osoba, doduše među malim brojem testiranih od njih 23, ali su svi imali simptome bolesti, rekao je epidemiolog NZJZ PGŽ Dobrica Rončević. Izvijestio je i da je od početka kampanje cijepljeno 4 390 osoba protiv bolesti COVID 19, najviše korisnika domova za starije osobe i zdravstvenih djelatnika. Danas je počelo i docjepljivanje drugom dozom cijepiva i to u domu na Kantridi, a prva tura prioritetnog cijepljenja je još u tijeku. Dva su razloga za to: interes zdravstvenih djelatnika raste, a cjepivo stiže u ograničenim količinama, tumači Rončević.

Od ovog četvrtka počet će i cijepljenje kroničnih bolesnika i starijih osoba u makrocentrima Doma zdravlja na Vežici, na adresi Martina Kontuša 18 i na Zametu, Bože Vidasa 2. Liječnici obiteljske medicine u dogovoru sa svojim pacijentima načiniti će prioritetne liste, te uputiti svoje pacijente u dogovoreno vrijeme na cijepljenje. Količine cjepiva su za početak ograničene, tako da će svaki riječki liječnik ovog tjedna uputiti tek jednog do dvoje prvih na redu, ali je važno uspostaviti sustav za vrijeme kada će stići veće količine cjepiva. Ravnatelj Doma zdravlja PGŽ Vladimir Mozetič pozvao je kronične bolesnike da se jave svojim liječnicima, kako bi liste prioriteta bile poznate što prije.

Masovnije cijepljenje građana koji nisu u zdravstveno rizičnim skupinama očekuje se tek u ožujku, s dolaskom većih količina cijepiva različitih proizvođača.

Poslušajte što na konferenciji za novinare poručili Dobrica Rončević, Vladimir Mozetič i županijska pročelnica za zdravstvo Đulija Malatestinić:

Rončević, Mozetič i Malatestinić, Pripremila Neva Funčić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.