Hrvatski radio

Radio Rijeka

PGŽ: od velikih zvijeri do naplate mostarine

21.01.2019.

14:12

Autor: Neva Funčić

Šišić, Boras Mandić i Krpan pred novinarima (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Šišić, Boras Mandić i Krpan pred novinarima (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Foto: - / -

Javna ustanova Priroda u ovoj godini planira proračun od 7,2 milijuna kuna, od čega je 4,7 milijuna namijenjeno za istraživačke programe i monitoring područja prirode. Gradnja Centra o velikim zvijerima počet će kad okopni snijeg, na proljeće.

Primorsko-goranska županija zahtjeva ukidanje mostarine na Krčkom mostu, jedinom mostu u Hrvatskoj na kojem se mostarina naplaćuje, ponovio je zamjenik župana Marko Boras Mandić. Na pitanje novinara da komentira izjavu ministra Olega Butkovića kako otočki čelnici o tome nemaju jedinstven stav, rekao je kako se razlike odnose na potpore gradnji plave magistrale preko Čižića ili proširenju ceste po sredini otoka, dok je podrška ukidanju mostarine jedinstvena. I stav Županijske skupštine bio je jednoglasan, naplatne kućice treba maknuti, a mostarinu ukinuti, podsjetio je Boras Mandić.

Centar za posjetitelje o velikim zvijerima u Gorskom kotaru bit će otvoren u rujnu iduće godine, a bespovratno iz fondova Europske unije dolazi čak šest od potrebnih 7,1 milijuna kuna.

Ravnateljica županijske ustanove Priroda Sonja Šišić najavila je predstavljanje projekta u Staroj Sušici za 15. veljače. "Već imamo majice i olovke, kako bi projekt bio vidljiv, a u Staroj Sušici ćemo uz gosta, dr. Josipa Kusaka sa zagrebačkog Veterinarskog fakulteta, predstaviti istraživanja populacije vuka", rekla je Šišić.

Sličan projekt u slovenskoj Općini Pivka, pod nazivom "Zverinjak", pripremaju i u susjednoj državi s kojom dijelimo područje obitavanja velikih šumskih zvijeri.

Centar za posjetitelje o velikim zvijerima bit će izgrađen na mjestu sadašnje devastirane zgrade, koja se nalazi u blizini dvorca u kojem je dječje odmaralište, u Staroj Sušici. Stara zgrada bit će srušena, a nova, u gabaritima postojeće, od 170 četvornih metara, bit će napravljena u stilu goranske kuće, najavila je Šišić, koja kaže kako projekt čeka odobrenje ministarstva, kako bi bio raspisan natječaj za izvođače. Otvorenje interpretacijskog centra o velikim zvijerima, medvjedu, vuku i risu, očekuje se u rujnu iduće godine.

Početkom ove godine za natječaj za europska sredstva već je pripremljen još jedan veliki projekt - izgradnja nove volijere i pomoćne zgrade u oporavilištu za supove, u Belom, na Cresu. Dodatni prostor bit će vrijedan oko milijun kuna, rekla je Šišić te najavila i uređenje nove šetnice od mjesta Vujnovići do izvora potoka Kamačnik na proljeće. U ovoj godini u planu je i uređenje Zametske pećine, u Rijeci, za posjetitelje te izrada planova za upravljanje područjima prirode u Gorskom kotaru, Krku i Rabu.

Pročelnik za razvoj Ljudevit Krpan izvijestio je kako PGŽ priprema novi plan razvoja koji će biti usklađen s novom regionalnom podjelom Hrvatske. Planski dokumenti su preduvjet za prijavu projekata na natječaje međunarodnih fondova, a u četvrtak, u Fužinama, od 10 sati, bit će održana radionica izrade planova za Gorski kotar.

"Očekuje se zanimljiva rasprava o ulaganima u cestovnu i energetsku infrastrukturu te IT sektor", najavio je Krpan, koji očekuje dobar odaziv goranskih poduzetnika i predstavnika lokalne samouprave.

Zamjenik župana Marko Boras Mandić izvijestio je kako je danas objavljen natječaj za dodjelu potpora sportskim klubovima za rad s mlađim uzrastima. Na raspolaganju je 200 tisuća kuna, u iznosima od pet do 60 tisuća kuna, za rad s mladim sportašima, a natječaj je otvoren do 19. veljače.

Boras Mandić ističe kako PGŽ potiče najmađe sportaše kroz više fondova. Proračun Zajednice sportova PGŽ iznosi tri milijuna kuna, banke sudjeluju s 1,5 milijuna kuna potpora, a dio novca se izdvaja i u stavkama proračuna PGŽ, rekao je zamjenik župana. Poslušajte izjave:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.