Hrvatski radio

Radio Rijeka

PGŽ održava zdravstvene nadstandarde te dograđuje škole za više đaka!

03.02.2020.

13:04

Autor: Neva Funčić

Đulija Malatestinić, Edita Stilin, Erik Fabijanić, Dragica Marač i Melita Raukar danas pred novinarima (Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka)

Đulija Malatestinić, Edita Stilin, Erik Fabijanić, Dragica Marač i Melita Raukar danas pred novinarima (Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Primorsko-goranska županija ove godine planira dogradnju škola u Dražicama i Matuljima te obnovu 23 školske zgrade. Odlična je vijest da će u te škole ići veći broj prvašića: prijavljeno ih je 2723, što je za 229 budućih učenika prvih razreda više nego prošle školske godine.

Primorsko-goranska županija je prije tjedan dana osnovala zdravstveni stožer zbog suzbijanja epidemije izazvane koronavirusom, izvijestila je novinare pročelnica za zdravstvo Đulija Malatestinić. Uz epidemiologe, u stožer su uključeni i liječnici hitne i obiteljske medicine, infektolozi riječkog KBC-a te veterinarski i sanitarni inspektori, a svi koji dolaze s rizičnog područja već se na granicama dodatno kontroliraju, rekla je Malatestinić te ponovila da u Hrvatskoj za sada nema oboljelih.

Za škole u PGŽ-u namijenjeno je 62 milijuna i 329 tisuća kuna decentraliziranih sredstava državnog proračuna - od toga za osnovne škole 36, a za srednje 26 milijuna kuna, izvijestila je pročelnica za školstvo Edita Stilin. U planu je obnova devet objekata osnovnih i 14 objekata srednjih škola, a najveći su zahvati dogradnja škole i sportske dvorane u Dražicama, vrijednosti 11,5 milijuna kuna, te dogradnja škole u Matuljima u vrijednosti od 2,65 milijuna kuna.

Kako je najavila Stilin, radovi u Matuljima bit će gotovi do početka kolovoza, a u Dražicama početkom 2021. godine. U ovoj je godini predviđena i kupnja kombi-vozila za školu u Ravnoj Gori te dostavnog vozila za Ugostiteljsku školu u Opatiji, koja je i regionalni centar kompetentnosti. Stilin je izvijestila i da su do prošlog petka prijavljena 2723 buduća prvašića, što je 229 učenika više nego lani, a te brojke nisu konačne.

Pročelnica za socijalnu skrb Dragica Marač je izvijestila da je za socijalu decentralizirano ukupno 17,5 milijuna kuna, od čega 12,4 za rad domova za starije osobe. Iznos je za 3 posto veći nego prošle godine, a sav dodatak je namijenjen domu Mali Kartec u Krku, koji bi za mjesec-dva trebao preuzeti i Dom za starije osobe na Rabu.

"Dugo se čekala uporabna dozvola, dobili smo je prije dva tjedna", rekla je Marač te najavila da će u domu na Rabu biti 15 zaposlenih koji će skrbiti za 35 novih korisnika. Zgrada doma je u vlasništvu Grada Raba, a dom će biti područna jedinica Doma Mali Kartec. Stilin je izvijestila i da je za Centre za socijalnu skrb raspodijeljeno pet milijuna kuna, a novost je nešto veći iznos subvencije za ogrjev, od 1050 kuna po korisniku.

Pročelnica za turizam i poduzetništvo Melita Raukar pozvala je turističke zajednice da prijave programe na županijski natječaj za sufinanciranje manifestacija. Na raspolaganju je 380 tisuća kuna, a javni je poziv otvoren do 20. veljače. Otvoren je i javni natječaj za udruge u poljoprivredi i šumarstvu - vrijednost je 1,1 milijun kuna, a rok 26. veljače. Za poljoprivredne programe namijenjeno je 500 tisuća kuna, jednako toliko i za lovačke udruge, dok je 80 tisuća namijenjeno potporama šumarskih programa, rekla je Raukar.

Pročelnica za zdravstvo Đulija Malatestinić izvijestila je da Primorsko-goranska županija nastavlja podupirati nadstandardne zdravstvene programe Nastavnog zavoda za javno zdravstvo i Doma zdravlja. Za 12 dodatnih programa - poput palijativne skrbi, odlazaka specijalista na otoke i savjetovališta za mlade - ove će godine izdvojiti milijun i 833 tisuće kuna; od toga 900 tisuća za Dom zdravlja PGŽ-a i 933 tisuće kuna za NZZJZ.

Nastavit će se preventivni zdravstveni nacionalni program za Rome, u vrijednosti 109 tisuća kuna, dvomjesečno izdavanje Narodnoga zdavstvenog lista u vrijednosti 160 tisuća kuna, programi prevencije srčanih bolesti vrijedni 168 tisuća kuna, programi očuvanja oralnog zdravlja djece i mladih u vrijednosti 280 tisuća kuna te još 214 tisuća kuna za financiranje rada savjetovališta za mlade.

Tu su i dosadašnji programi Doma zdravlja, koji će za rad pet mobilnih timova palijativne skrbi u ovoj godini dobiti 388 tisuća kuna. Za tečajeve za trudnice namijenjeno je 37 tisuća kuna, za savjetovalište za prehranu dojenčadi 93 tisuće kuna, a za savjetovalište za stradalnike Domovinskog rata 90 tisuća kuna u ovoj godini.

Za informatičko rješenje umrežavanja sustava skrbi o palijativnm bolesnicima izdvojeno je 42 tisuće kuna, a umreženi su i podaci o pregledima, naručivanju i tretmanu kroničnih bolesnika u sustav vrijedan 87 tisuća kuna. Nastavit će se i program odlazaka liječnika specijalista na udaljene lokacije na otocima i u Gorskom kotaru, za što je predviđeno 160 tisuća kuna.

Predsjednik Županijske skupštine PGŽ-a Erik Fabijanić je za četvrtak 6. veljače najavio 26. sjednicu Županijske skupštine. Teme su izmjene Statuta PGŽ-a zbog usklađenja s aktualnim propisima o financiranju političkih stranaka, odluke o nastavku investiranja u rekreacijsu zonu na Platku te raspored decentraliziranih sredstava za zdravstvo, školstvo i socijalni sustav. Poslušajte županijsku konferenciju za novinare:

PGŽ press, pripremila Neva Funčić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.