Hrvatski radio

Radio Rijeka

PGŽ: ove godine u srednje škole kreće 82 osmaša više nego lani

12.03.2018.

14:34

Autor: Neva Funčić

Jardas, Šišić, Medarić i Butigan danas pred novinarima (Foto: Neva Funčić ( HRT - Radio Rijeka)

Jardas, Šišić, Medarić i Butigan danas pred novinarima (Foto: Neva Funčić ( HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

U Primorsko-goranskoj županiji će osmi razred ove godine završiti 82 učenika više nego lani. Za njih je u prvim razredima trideset srednjih škola pripremljeno 2828 upisnih mjesta. Na konferenciji za novinare u Županiji bilo je riječi i o LNG-u, prostornim planovima i novim eko-stazama.

U razredima će biti od 24 do 28 učenika, a planirano je 126 razrednih odjela. Novi su smjerovi drvodjelja - dizajner u Rijeci i pomoćni kuhar - slastičar za učenike s teškoćama u Crikvenici, izvijestila je zamjenica župana Marina Medarić

"U ponudi će biti 88 različitih programa, od toga pet gimnazijskih. Nudit će se i tri umjetnička programa te pet različitih programa za učenike s teškoćama u razvoju. Novost su i spajanja programa za neka obrtnička zanimanja u Gorskom kotaru i na otocima. Kako bi učenicima srednjih škola omogućili ostanak kod kuće, u istom razredu će biti učenici koji polaze dva ili tri programa za deficitarna zanimanja", izvijestila je Medarić te dodala kako se neće zatvoriti nijedan do sada dostupan obrazovni program.

REA Kvarner najmlađa je županijska ustanova, registrirana kao takva 1. ožujka. Regionalna razvojna agencija do tog se datuma vodila kao d.o.o., rekao je novi i stari ravnatelj Darko Jardas te izvijestio kako su u tijeku natječaji javne nabave za izvođače i nadzor energetske obnove osam školskih zgrada. "U prvoj fazi radit će se na obnovi škola na otocima Cresu i Rabu, kako bi radovi bili završeni do ljeta. U drugoj fazi su goranske škole u Vrbovskom i Čabru, koje će biti obnovljene do jeseni, a potom do kraja godine slijede škole u priobalju - u Lovranu, Kraljevici i Novom Vinodolskom", rekao je Jardas. Izvijestio je i da su prošle godine potpisali ugovor vrijedan 280 milijuna kuna za kablovsku informatizaciju pet konzorcija te da su u tijeku pripreme za izradu održivih planova energetskog razvoja Delnica, Vrbovskog i Čabra.

Kod pripreme projekta plutajućeg LNG terminala na Krku, u potpunosti je preskočen Zavod za prostorno uređenje Primorsko-goranske županije, rekao je ravnatelj Zavoda Adam Butigan. Izvijestio je kako su trenutno u pripremi projekti za gradnju dvije sunčeve elektrane snage po 6,5 megavata (MW) pokraj Orleca na Cresu, urbanistički plan uređenja Platka i prostorni planovi Cresa i Viškova. U tijeku je i izrada izvješća o stanju u prostoru PGŽ-a od 2013. do 2016. godine te izvješća o stanju u prostoru općina Viškovo i Čavle. 

Golf tereni na Cresu, risja staza u Golubinjaku

Butigan je za ljeto najavio javnu raspravu o golfskim terenima na Cresu. "Zavod priprema izmjenu Prostornog plana PGŽ-a, koja će omogućiti da se lokacija golfskog igrališta na Ustrinama dislocira na lokaciju Matalda, te drugi zahtjev da se omogući povećanje kapaciteta uzgajališta plemenite ribe uz otok Plavnik. Do lipnja će biti pripremljen nacrt prijedloga plana za javnu raspravu koja će početi u srpnju i trajati 30 dana. Prema našem planu, krajem godine bismo dovršili ovu izmjenu prostornog plana", rekao je Butigan.

Ove godine uredit će se staze i odmorišta u zaštićenom krajoliku kanjona potoka Kamačnika pokraj Vrbovskog, a za taj je projekt odobreno 400 tisuća kuna iz EU fondova. Na proljeće se u Golubinjaku otvara poučna risja staza, a iz europskih fondova uskoro se očekuje financijska potpora za gradnju Centra za velike zvijeri u Staroj Sušici, najavila je ravnateljica Javne ustanove Priroda Sonja Šišić.

"Tijekom ove godine bit će izrađeni i planovi upravljanja ekološkom mrežom Natura 2000 za područje Gorskoga kotara, Krka i Raba. Hrvatska na državnoj razini raspolaže sa 186 milijuna kuna za tu svrhu, pa će Prirodi biti plaćeni troškovi planova, kao i jedan automobil i zaposlenik", rekla je Šišić te dodala kako je ustanova prošle godine raspolagala sa 6,1 milijun kuna, od čega je 40 posto vlastitih prihoda. 

U planu je i prijava za sufinanciranje unaprjeđenja oporavilišta za bjeloglave supove u Belom, a Centar za posjetitelje, koji je na Cresu otvoren u svibnju prošle godine, do sada je zabilježio više od 4500 posjetitelja. Poslušajte izjave Marine Medarić, Adama Butigana, Sonje Šišić i Darka Jardasa:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.