Hrvatski radio

Radio Rijeka

PGŽ: padaju prihodi, lanjski višak od 17,4 milijuna će jako dobro doći

25.05.2020.

13:38

Autor: Neva Funčić

Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka

Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

U prva četiri mjeseca 2020. godine ostvareno je 3,3 mil kuna prihoda manje nego u istom razdoblju prošle godine, a do kraja godine se očekuje da će naplata poreza na dohodak pasti za 18 posto. U lipnju očekujemo krizu likvidnosti, rekao je pročelnik županijskog odjela za financije Krešimir Parat.

Prva tri mjeseca ove godine naplata poreza na dohodak bila je na najvišoj razini u razdoblju od devet godina, a onda je stigao koronavirus i zaustavio poslovanje. U travnju je naplata poreza na dohodak počela padati, u svibnju je manjak narastao na 32 posto, a u lipnju se očekuje još veći pad prihoda i problemi s likvidnošću, zbog isplate povrata poreza, izvijestio je Krešimir Parat.

Pred županijskom skupštinom je tako prijedlog o podizanju kratkoročnog beskamatnog kredita od države, kako bi se premostile poslijedice epidemije bolesti COVID-19. "Ne znamo točan iznos, ali sigurno više od milijun kuna zajma će nam trebati", rekao je Parat koji očekuje 30 milijuna kuna manji prihod od poreza na dohodak u ovoj godini, a zajedno s manjim decentraliziranim sredstvima čak 37 milijuna kuna manje. "Samo se nadamo da su procjene točne. Još ne znamo što će biti na jesen", rekao je.

A prošlogodišnje su brojke iz današnje perspektive jako dobre: prihodi PGŽ iznosili su 940,5 milijuna kuna, a rashodi 886,2 milijuna. Neutrošeno je ostalo 54,3 milijuna, a čisti višak je 17,4 milijuna. Rebalans se očekuje u lipnju, a višak će u vrijeme korone jako dobro doći, rekao je Parat.

Novi ravnatelj Županijske uprave za ceste Robert Maršanić najavio je skori završetak radova na kružnom toku u Puntu te izvijestio kako su prihodi ŽUC-a pali za, za sada minimalnih, 2 posto. Očekujemo da ćemo sve ovogodišnje projekte uspjeti završiti, rekao je Maršanić.

Pročelnica odjela za zdravstvo Đulija Malatestinić izvijestila je o radu Povjerenstva za zaštitu prava pacijenata u Primorsko-goranskoj županiji. Prošle je godine zaprimljeno 18 pritužbi na rad zdravstvenih ustanova, što su tri žalbe više nego godinu ranije.

Očitovanja ravnatelja ustanova smo tražili i dobili odmah te o tome obavijestili podnositelje pritužbi, rekla je Malatestinić.

Robert Maršanić je najavio da se povlači s mjesta vijećnika i potpredsjednika Županijske Skupštine PGŽ. Na toj će ga poziciji zamijeniti PGS-ov Viktor Ivaniš, a dužnost županijske vijećnice preuzet će Ingrid Kršulja.

Predsjednik Županijske skupštine Erik Fabijanić je izvijestio kako je ostavku na članstvo u skupštini najavila i nezavisna Ines Strenja. Kako je na tu poziciju došla s liste Mosta, tek se očekuje prijedlog za njezinu zamjenu.

Fabijanić je najavio i da će sjednica skupštine županije, prva nakon pauze zbog koronavirusa, biti održana u četvrtak 28. svibnja u Centru Zamet. Na dnevnom redu bit će 26 točaka koje se, uz izvršenje proračuna, najviše odnose na koncesijska odobrenja na pomorskom dobru. 

Poslušajte tonski zapis s konferencije za novinare:

Uz riču o proračunu, najava iduće skupštine; pripremila Neva Funčić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.