Hrvatski radio

Radio Rijeka

PGŽ: pet liječničkih specijalizacija i zarada turističkih ambulanti

26.02.2018.

15:59

Autor: Neva Funčić

Dva liječnika specijalizirat će hitnu medicinu (Foto: Radio Rijeka / arhiv)

Dva liječnika specijalizirat će hitnu medicinu (Foto: Radio Rijeka / arhiv)

Foto: - / -

PGŽ će u ovoj godini izdvojiti 770 tisuća kuna za specijalizaciju pet liječnika u županijskim zdravstvenim ustanovama. Riječ je o dva specijalista hitne medicine u županijskom Zavodu za hitnu medicinu te specijalistima pulmologije, pedijatrije i dermatologije u Lječilištu Veli Lošinj.

U financiranju liječničkih specijalizacija, obje ustanove sudjelovat će i s 260 tisuća kuna vlastitih prihoda, rečeno je na konferenciji za novinare u Primorsko-goranskoj županiji.

Od lipnja do rujna prošle godine broj korisnika je za 350 veći nego u istom razdoblju 2016. godine. Porastom broja turista porasli su i prihodi turističkih ambulanti koji su iznosili tri milijuna 138 tisuća kuna. Rashodi su bili dva milijuna 198 tisuća kuna, a višak od 940 tisuća kuna planira se utrošiti u nabavku medicinske i informatičke opreme.

Zamjenik župana Petar Mamula izvjestio je i kako je više od 16 tisuća gostiju koristilo usluge 13 turističkih ambulanti Doma zdravlja PGŽ s 20 medicinskih timova na području Crikvenice, Krka, Malog Lošinja, Opatije i Raba.

Zavod za hitnu medicinu PGŽ je u turističkoj sezoni organizirao je pojačanu službu s 20 tročlanih timova i 15 dvočlanih ekipa, a za ispostave Vrbovsko i Crikvenica je zaposleno osam novih liječnika.

Tijekom ljeta imali su 8.994 intervencija, što je 1.119 intervencija više u odnosu na godinu ranije. Najveći broj intervencija hitne medicinske pomoći, 2.353, obavljen je na otoku Rabu.

I hitna je imala prihode veće od rashoda, od milijun i 629 tisuća kuna prihoda preostalo je 202 tisuće kuna neutrošenih sredstava.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.