Hrvatski radio

Radio Rijeka

PGŽ: pet milijuna za fondove solidarnosti

19.11.2018.

11:32

Autor: Neva Funčić

Puno suradnika i tema (Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka)

Puno suradnika i tema (Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Primorsko-goranska županija izdvojit će oko dva milijuna kuna u Fond solidarnosti za djecu i mlade čiji roditelji ne dobivaju plaće, a s predstavnicima radnika 3. maja bit će do kraja tjedna održani sastanci o načinu isplaćivanja naknada iz tog fonda.

"Do kraja mjeseca trebali bi biti potpisani ugovori s jedinicama lokalne samouprave putem kojih će biti podnošeni zahtjevi za isplatu iznosa od 1.500 kuna po djetetu", najavila je županijska pročelnica za mlade Dragica Marač.

Pravo na pomoć imat će djeca iz obitelji u kojima zaposleni roditelji ne primaju plaću ili im prosjek prihoda ne prelazi iznos od 1.500 kuna po članu obitelji. Uz potvrde poslodavca, od dokumentacije će biti potrebne i potvrde o prebivalištu te preslike osobnih iskaznica i tekućih računa podnositelja zahtjeva, a očekuje se da će ih biti oko 550-600, najavila je Marač.

Do sada, kaže pročelnica, raspolažu s informacijom da oko 480 trećemajaca ima djecu od predškolske do studentske dobi, no to, nažalost, nije jedina tvrtka u Primorsko-goranskoj županiji koja nije isplatila plaće.

Fond solidarnosti bit će osnovan i za Gorski kotar, koji je drastično pogođen depopulacijom. PGŽ će za goranske projekte, u poseban fond, izdvojiti tri milijuna kuna, a razvojni projekti Gorskog kotara bit će tema sutrašnjeg sastanka u Općini Lokve. Goranski načelnici i gradonačelnici sastat će se s pomoćnicom ministrice za regionalni razvoj Katicom Mišković i zamjenikom župana Petrom Mamulom.

Pročelnica za promet Nada Milošević rekla je kako će proračun Županijske uprave za ceste u idućoj godini iznositi 94 milijuna kuna. To znači da se ni u idućoj godini ne očekuje rast prihoda, niti će biti većih investicija. Od novih cesta, u planu je gradnja prilazne ceste do Punta te proširenje ceste kroz poslovnu zonu Fužina koja bi se koristila kao zaobilaznica za teretni promet, najavila je pročelnica.

Pročelnik za razvoj Ljudevit Krpan najavio je da će na idućoj sjednici Županijske skupštine biti predstavljen Master plan prometa koji obuhvaća tri županije: Primorsko-goransku, Ličko-senjsku i Istarsku. Izrada plana koštala je osam milijuna kuna, od čega je 85 posto bespovratnih sredstava iz fondova EU, a usvajanje tog dokumenta je preduvjet za prijavu prometnih projekata na natječaje za europska sredstva, rekao je Krpan.

Novinarima je predstavljen i prijedlog proračuna Primorsko-goranske županije za iduću godinu koji će iznositi 894 milijuna kuna. Pročenik za financije Krešimir Parat rekao je kako za 37,1 milijun kuna rastu prihodi i to zbog rasta pomoći za EU projekte. Kako je najavio župan Zlatko Komadina, proračun je usmjeren nastavku investicija u energetsku obnovu škola, Platak i projekt Putevima Frankopana.

Prijedlog proračuna bit će na Županijskoj skupštini 29. studenoga, a za ovaj četvrtak najavljena je rasprava o propustima u radu Županijskog centra za gospodarenje otpadom na Marišćini. Kako je naglasio župan, PGŽ je kao opunomoćenik 35 gradova i općina osigurala sredstva Europske unije i izgradila Centar te pripremila gradnju zaobilaznice oko Viškova, a propuste treba riješiti uprava.

"Imaju pravo građani Marčelja i Viškova, Marišćina smrdi. To se ne smije dopustiti, uprava nema mandat da tamo petlja, nego ima mandat da to riješi. U suprotnom, doći će novi ljudi", poručio je Komadina. Poslušajte izjave Komadine o Marišćini i Marač o Fondu solidarnosti:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.