Hrvatski radio

Radio Rijeka

PGŽ: pet novooboljelih, većina su obiteljski kontakti ranije oboljelih

15.07.2020.

12:01

Autor: Iva Črnjar Ivančan, Hina

S konferencije za novinare u parku riječkog KBC-a (Foto: Danijela Minić / HRT Centar Rijeka)

S konferencije za novinare u parku riječkog KBC-a (Foto: Danijela Minić / HRT Centar Rijeka)

Foto: - / -

Pet novooboljelih od COVID-19 u srijedu u Primorsko-goranskoj županiji, javili su iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ. Od toga su četiri osobe kontakti oboljelih iz obitelji i bili su u samoizolaciji. Još jedna novooboljela osoba je iz Srbije, i također je bila u samoizolaciji.

Dvije osobe od srijede su ozdravile, pa je ukupno 40 aktivnih slučajeva u Primorsko-goranskoj županiji.

U Kliničkom bolničkom centru Rijeka smješteno je devet oboljelih pacijenata, izvijestili su u srijedu iz tog KBC-a. Novi ravnatelj KBC Rijeka Alen Ružić izvijestio je da su hospitalizirani pacijenti sa srednje teškom ili teškom kliničkom slikom, ali ni jedan od njih nije na respiratoru.

"Mi brinemo o korona epidemiji jer želimo osigurati najbolju zdravstvenu zaštitu ne samo bolesnicima s koronavirusom nego nam je zadaća osigurati sigurnu i dostupnu zdravstvenu zaštitu svim bolesnicima", rekao je Ružić. 

Istaknuo je i da je danas otprilike jednak broj hospitaliziranih pacijenata u KBC Rijeka kao na isti dan prije godinu dana, ustvrdivši kako je to dokaz da KBC obavlja svoju djelatnost normalno i pruža sve usluge. Naveo je da je povećan broj testiranja na koronavirus unutar KBC-a, u suradnji s partnerima.

Posjeti još nisu dopušteni, ali je od utorka omogućena prisutnost oca na porodu, kazao je Ružić. Novorođenčad imaju normalan odnos s majkom, a s hospitaliziranom djecom može bit jedan roditelj 24 sata dnevno, istaknuo je. Spremni smo i za složenije scenarije razvoja pandemije te je pripremljen respiracijski centar s 50 respiratora, kazao je ravnatelj KBC-a.

Prosječna dob hospitaliziranih 60 godina

Predstojnica Klinke za infektivne bolesti ovoga KBC-a Biserka Trošelj Vukić rekla je da je prosječna dob hospitaliziranih s koronavirusom 60 godina. Sedmero ima upalu pluća, a troje je trajno vezano uz dodatni kisik, navela je. Jedan od pacijenta u bolnici je državljanin Sjeverne Makedonije, a ostali su hrvatski državljani.

Pročelnica županijskog upravnog odjela za zdravstvo Đulija Malatestinić kazala je da su od danas sve ordinacije primarne zdravstvene zaštite u PGŽ dobile nove naputke. Korisnicima se preporučuje više nego ikad da ne dolaze fizički u ordinacije, a također i onima s potrebom za konzilijarnom zdravstvenom zaštitom, rekla je. 

Ravnatelj KBC-a Rijeka Alen Ružić ovom prigodom je predstavio osnovne elemente svog pristupa ravnateljskom mandatu. To su, rekao je, odnos s i komunikacija s bolesnicima, s ciljem da što bolje razumiju svoju bolest te dijagnostičke i terapijske procedure. Nadalje, usmjerit ćemo se prema jačanju kadrova, internacionalizacijom, formiranjem savjetodavnog tijela mladih stručnjaka i obnavljanjem kadra. Treći stup su materijalni uvjeti, uz osiguranje financijske stabilnosti i praćenje gradnje nove bolnice, kazao je. 

Poslušajte izjave ravnateljice Klinike za infektivne bolesti riječkog KBC-a Biserke Trošelj Vukić te ravnatelja Alena Ružića:

Biserka Trošelj Vukić: Troje bolesnika je trajno ovisno o kisiku, pripremio Vladimir Jurić

Alen Ružić: što znači da je bolesnik u središtu interesa, pripremio Vladimir Jurić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.