Hrvatski radio

Radio Rijeka

PGŽ: planiranje upravljanja pomorskim dobrom

27.06.2016.

13:32

Autor: Neva Funčić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Primorsko-goranska županija izdvojila je 170 tisuća kuna u nagradni fond za unapređivanje kvalitete kulturnog stvaralaštva, pripremaju deset novih koncesija na pomorskom dobru i predstavljaju projekt Europe-Adriatic Sea Way.

Nagrađeni su sopranistica Anamarija Knego za ulogu u operi "Okretaj zavrtnja", glumica Tanja Smoje za ulogu u predstavi "Životinjska farma", Dalibor Fugošić za dizajn svjetla u predstavi "Aleksandra Zec", HNK Ivana pl. Zajca na osnovu svojih zaposlenika Fugošića, Smoje i Knego, HKD Teatar za predstavu "Aleksandra Zec", pijanist Goran Filipec za Nagradu Milka Trnina, klapa Vinčace za pobjedu na Omiškom festivalu, Plesna udruga RIDance za predstavu "Žene" te Pjevački zbor mladih Josip Kaplan za zlatnu plaketu na međunarodnom natjecanju zborova u Karlovcu. Za međunarodnu razinu nagrađeni su Ženska klapa Kastav, fotograf Aleksandar Tomulić te grafičarka Ana Vivoda.

Primorsko-goranska županija i ove je godine izdvojila nagradni fond od 170 tisuća kuna za nagrade za unapređivanje kvalitete kulturnog stvaralaštva. Nagradni fond raspodijelit će se na jedanaest dobitnika, kulturnih djelatnika zaslužnih na međunarodnoj i državnoj razini u 2015. godini. Udruge će dobiti po 25 tisuća kuna, a pojedinci te tvrtke ili udruge u kojima djeluju, po pet tisuća kuna. Nagrade će biti uručene u srijedu 29. lipnja, na svečanosti u vrtu Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja.

Uz 93 važeće koncesije na pomorskom dobru, u pripremi je i deset novih, a četiri prijedloga naći će se na Županijskoj skupštini 14. srpnja: izmjena koncesije na plaži hotela Savoj u Opatiji, podkoncesije u autokampu Oštro i na plaži hotela Kaštel u Crikvenici te koncesijski natječaj za akvagan u Baški.

Dovršene su i studije održivog ribolova i razvoja marikulture u sklopu IPA prekograničnog projekta ECO SEA, vrijednog 3,5 milijuna eura. Institut za oceanografiju i ribarstvo predložio je nove lokacije za uzgoj, kao i plan održivog ribolova na Kvarneru, rekla je pročelnica za promet i pomorsko dobro Nada Milošević. U projekt je uključeno devet partnera, a PGŽ je iz IPA fondova povukla 250 tisuća eura za izradu studija. Ribolovna zona E od Velebitskih vrata obuhvaća područje cijelog Kvarnera, a upravo kroz ovaj projekt povučena su sredstva za uravnoteženje eko sustava ribolova: zaštite ribljeg fonda i ograničenja koćarenja. Lokalni plan bit će dostavljen Uredu za ribarstvo Ministarstva poljoprivrede da bi bio uklopljen u nacionalni plan, rekla je Milošević.

U hotelu Jadran u Rijeci će u utorak u 10 sati biti predstavljen projekt Europe-Adriatic Sea Way, EA SEA WAY, a Županija će predstaviti master plan razvoja kvarnerskih luka. Od ukupno 103 luke, 29 ih je županijskog, a ostale su lokalnog značaja. Željeli smo uspostaviti kriterije razvoja i vrednovanja koje bi ušle u nacionalni, a potom u regionalni razvojni plan, rekla je Milošević. Prekogranični IPA projekt razvoja infrastrukture putničkih luka na Jadranu, EA SEA WAY, uključuje 35 partnera i vrijedan je osam milijuna eura. Poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.