Hrvatski radio

Radio Rijeka

PGŽ pomaže u prijavi na EU fondove, novac udrugama i vatrogascima

14.03.2016.

16:32

Autor: Neva Funčić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Primorsko-goranska županija otvorila je helpdesk za pomoć u pripremi EU projekata, nastavlja se suradnja Doma za starije na Kantridi sa slovenskim kolegama, a županijski novac osiguran je za rad vatrogasne zajednice i udruga koje se bave mladima i ranjivim skupinama.

Projekt Centra za velike zvijeri u Staroj Sušici Primorsko-goranska županija prijavit će na europske fondove, najavio je pročelnik Odjela za razvoj Ljudevit Krpan. U tijeku je i nekoliko natječaja za projekte komunalne infrastrukture, a Županija je otvorila helpdesk za pomoć u pripremi dokumentacije.

"Pratimo natječaje, a za projekte jedinica lokalne samouprave osigurali smo dva milijuna 350 tisuća kuna plus još milijun i 200 tisuća kuna za sufinanciranje projektne dokumentacije. Pozivamo gradove i općine i njihova komunalna društva, da se jave", kaže Krpan.

Pročelnica za socijalnu skrb Dragica Marač govorila je o nastavku suradnje Doma za starije osobe na Kantridi sa slovenskim partnerima. Projektom Starost bez granica / Starost brez mej uredit će kućanske zajednice po uzoru na dom u Kopru. Prije godinu dana jedan kat riječkoga doma uređen je da podsjeća na kuću i reakcije su izvrsne, pa će se nastojati sve katove u domovima postupno pretvoriti u kućanske zajednice, kaže Marač.

Županija je izdvojila milijun i šesto tisuća kuna za opremu Vatrogasne zajednice PGŽ te milijun i 400 tisuća kuna za rad udruga koje se bave mladima i ranjivim skupinama. Župan Zlatko Komadina istaknuo je da, usto, za normalan život treba zaustaviti govor mržnje.

"Mi se ovdje kroz socijalne programe brinemo o prevenciji, da ne bi došlo do požara, nasilja, da bi ovo, da bi ono..., a u isto vrijeme imamo na sceni političke piromane. Mislim da je krajnji čas da se oni koji se misle baviti poslom u ime građana vrate u normalu", rekao je Komadina i dodao da to vrijedi za sve stranke. Poslušajte prilog:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.