Hrvatski radio

Radio Rijeka

PGŽ: "Pomoć u kući" stiže u domove 1500 korisnika

27.02.2017.

13:43

Autor: Neva Funčić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Županijski domovi za starije osobe posluju pozitivno i uskoro će se u njima otvarati novi kapaciteti. Nastavlja se i projekt "Pomoć u kući", raspoređuje se novac zdravstvenim ustanovama, a niz projekata energetske obnove školskih zgrada prijavljen je Fondu za energetsku učinkovitost.

Primorsko-goranska županija je na natječaj Fonda za energetsku učinkovitost prijavila projekte obnove osam školskih zgrada. Rok za ocjenu je 120 dana, vrijednost poslova je 34 milijuna kuna, od čega se očekuje 13 i pol milijuna kuna bespovratnih poticaja, rekla je jutros novinarima zamjenica župana Marina Medarić.

Na poziv Fonda stigla je 231 prijava za obnovu javnih zgrada, od toga 29 iz PGŽ. Projekti su ukupno vrijedni oko 800 milijuna kuna, od čega se iz europskih fondova očekuje polovica iznosa bespovratno. "Sama Županija prijavila je osam projekata obnove zgrada osnovnih škola kojima je osnivač. To su škole u Vrbovskom, Čabru, Lovranu, Rabu, Kraljevici, Novom Vinodolskom, Cresu te područna škola u Barbatu", rekla je Medarić. Istaknula je kako je svu projektnu dokumentaciju pripremila REA Kvarner te kako očekuje da će Fond zbog potpunosti i dobre pripreme podržati projekte.

Prema odluci Vlade o financiranju decentraliziranih funkcija zdravstva za ustanove u Primorsko-goranskoj županiji namijenjeno je oko 24 milijuna kuna, jednako kao i prošle godine. Najviše novca bit će usmjereno u nastavak započetih projekata i obnovu medicinske opreme, a odluku o raspodjeli usvojila je Županijska skupština, rekla je pročelnica za zdravstvo Đulija Malatestinić.

Sedam je korisnika - za Dom zdravlja PGŽ namijenjeno je pet milijuna kuna, za otplatu kredita Thalassotherapiji Crikvenica nešto manje od dva milijuna kuna, za Thalassotherapiju Opatija dva milijuna i 250 tisuća kuna, Psihijatrijskoj bolnici Rab 830 tisuća kuna, Zavodu za hitnu medicinu PGŽ milijun i pol kuna, Nastavnome zavodu za javno zdravstvo PGŽ milijun i 805 tisuća kuna te Lječilištu Veli Lošinj osam milijuna i 800 tisuća kuna. Nakon odluke o raspodjeli slijedi priprema popisa prioriteta, za koje će nakon dobivanja suglasnosti Ministarstva biti pokrenuti postupci javne nabave.

Sva četiri županijska Doma za starije osobe poslovala su pozitivno, a ove će godine u tri doma biti otvoreni novi kapaciteti, rekla je pročelnica za socijalnu skrb u Primorsko-goranskoj županiji Dragica Marač. Za rad domova iz državnoga proračuna izdvojeno je, kao i prošle godine, deset milijuna i 200 tisuća kuna, uz obećanje Vlade da će, za razliku od lani, ove jeseni doznačiti i novac za regres i božićnice zaposlenih.

Marač je izvijestila i da Županija s 350 tisuća kuna nastavlja podržavati program Pomoć u kući. "Možemo biti zadovoljni jer smo doista razvili mrežu pružatelja usluga. Sada imamo 453 korisnika pomoći u kući na području Gorskog kotara, što iz svog izvornog proračuna plaća PGŽ, a putem županijskih domova za starije osobe izvaninstitucionalnu pomoć prima još 711 korisnika", kaže Dragica Marač.

Uz druge pružatelje usluga, poput društava Crvenog križa, ukupno već 1500 korisnika dobiva uslugu pomoći u kući, što je preduvjet preveniranja smještaja u institucije. "Na to smo ponosni i taj program ćemo i dalje razvijati, ističe županijska pročelnica za socijalnu skrb.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.