Hrvatski radio

Radio Rijeka

PGŽ: Ponavljanje preventivnih testiranja u Delnicama; lakše u Sloveniju

28.09.2020.

14:48

Autor: Neva Funčić

Načelnik stožera Marko Boras Mandić (Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka)

Načelnik stožera Marko Boras Mandić (Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

U Primorsko-goranskoj županiji danas jedna novozaražena osoba, a ozdravilo ih je pet. U domu za starije u Delnicama nema novih zaraza, a Slovenija će od sutra građane naše županije puštati preko granice bez obavezne karantene - novosti su s konferencije za novinare.

U Primorsko-goranskoj županiji danas je jedna novozaražena osoba, a u Domu za starije u Delnicama nema novih zaraza. U proteklom je tjednu samo u tome domu zaraženo 66 osoba, od kojih je 13 zbrinuto u riječkom KBC-u s blažom kliničkom slikom, izvijestio je epidemiolog Dobrica Rončević te najavio da će danas preventivno ponoviti testiranja korisnika i osoblja u domu.

Primorsko-goranska županija i ove školske godine nastavlja s financiranjem 80 pomoćnika u nastavi za 87 učenika s teškoćama u razvoju. Tijekom četiri godine za taj je program iz županijskog proračuna namijenjeno 4 milijuna i 700 tisuća kuna. Zamjenik župana Petar Mamula je najavio i ulaganja u uređenje društvenih domova za mlade, pa će tako 360 tisuća kuna biti utrošeno u opremanje prostora za mlade u Mrkoplju, Delnicama, Brod Moravicama, Klani i Viškovu.

"Dobro je što je odmah napravljena trijaža, negativni su korisnici odvojeni u poseban dio doma, gdje o njima brinu njegovateljice koje su došle od kuće i testirane su prije povratka u dom", rekao je Rončević.

Ravnatelj riječkoga KBC-a Alen Ružić izvijestio je da je trenutno u bolnici smješteno 24 bolesnika, od toga njih 13 iz doma u Delnicama. U respiracijskom centru je četvero bolesnika, dvoje od njih na respiratorima, rekao je Ružić koji je izvijestio i da su odmah po dojavi o zarazi u domu za starije osigurali dvije dodatne jedinice s 27 kreveta, u slučaju potrebe za pojačanom skrbi.

Načelnik Stožera Civilne zaštite i zamjenik župana Marko Boras Mandić najavio će da će susjedna Slovenija od sutra primjenjivati novi granični režim na ulasku u zemlju, različit prema epidemiološkoj situaciji u hrvatskim županijama. PGŽ više za Sloveniju neće biti u crvenoj, već u narančastoj zoni, što znači da će građani iz PGŽ-a lakše putovati u Sloveniju, rekao je Boras Mandić.

Ističe da je time usvojen zahtjev upravo ovog stožera da se regije tretiraju različito, ovisno o epidemiološkoj situaciji. Izvijestio je kako je područje Primorsko-goranske županije i dalje epidemiološki najstabilnije na hrvatskoj obali: od 25. veljače do danas imamo 215 zaraženih na sto tisuća stanovnika, manje od Istre, i čak četiri puta manje od Splitsko-dalmatinske županije, gdje se ta brojka penje na 870 zaraženih na stotinu tisuća stranovnika.

Boras Mandić je pozvao poslodavce da poduzmu sve moguće epidemiološke mjere kako bi se suzbilo širenje koronavuirusa.

Pročelnica za zdravstvo Đulija Malatestinić izvijestila je da Županija pokreće javnu nabavu za nove PCR testove, u vrijednosti nešto većoj od 3,5 milijuna kuna. "Dnevno Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ-a obavlja od 600 do 700 testiranja na kovid-19, a ova bi količina trebala biti dostatna za idućih dva i pol do tri mjeseca", rekla je Malatestinić.

Poslušajte konferenciju za novinare:

PGŽ press, pripremila Neva Funčić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.