Hrvatski radio

Radio Rijeka

PGŽ poračun dogovoren s oporbom: najviše novca za školstvo i zdravstvo

22.11.2021.

15:51

Autor: Neva Funčić

Milošević, Parat, Braut, Komadina i Mićović pred novinarima (Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka)

Milošević, Parat, Braut, Komadina i Mićović pred novinarima (Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Prema prijedlogu, konsolidirani proračun PGŽ će u 2022. biti veći za 1,9 posto i iznositi 1,5 milijardi kuna. Oko 75 posto rashoda odnosi se na proračunske korisnike, a 25 posto ili 389 milijuna kuna na Županiju.

Župan Zlatko Komadina je osudio napad na novinare na prosvjedu protiv kovid mjera u Zagrebu rekavši da pravo na prosvjed ne daje pravo na nasilje. "Moramo biti solidarni s onima koji se bore za život u bolnicama, ali i s onima koji se bore za njihove živote, liječnike i medicinsko osoblje, koji ulažu nadljudske napore da ih spase", rekao je Komadina.

Proračun je realan, održiv i stabilan, kao i uvijek, rekao je župan Zlatko Komadina. Ove godine je izvršna vlast uložila dodatne napore da prijedlog usuglasi sa skupštinskom oporbenom većinom. Župan je rekao i da su se zahtjevi oporbe odnosili na projekte vrijedne 20 milijuna kuna, a prihvaćeni su prijedlozi u visini od 3,7 milijuna kuna.

Dio prijedloga je već obuhvaćen kroz tekuće projekte, a dio je bio nedovoljno pripremljen, rekao je Komadina koji smatra da su stvoreni preduvjeti za izglasavanje proračuna.

Najveći dio proračuna, čak 80 posto, odnosi se na školstvo i zdravstvo, a u idućoj godini u planu je gradnja škola u Marinićima, Kastvu, Rabu te dvorana Medicinske škole u Rijeci.

Osnovan je koordinacijski i projektni tim za provedbu projekta izgradnje zdravstvenog centra na Rujevici, točnije helikopterske baze HGSS-a i izmještanje Centra za hitnu medicinu, a u dugoročnim planovima i djelatnosti Doma zdravlja. U proračunu za iduću godinu je za početak građevinskih radova rezervirano milijun kuna te još 500 tisuća kuna za dopunu projektne dokumentacije.

Pročelnik za financije Krešimir Parat naveo je kako rastu prihodi iz gospodarske aktivnosti, a porez na dohodak dolazi na razinu iz 2019. godine. Najavio je zaduženje od šest milijuna kuna, odnosno 40 milijuna kuna do 2024. za izgradnju škole u Viškovu.

Zamjenik župana Vojko Braut upozorio je kako ostaje otvoreno pitanje modela provedbe projekta s obzirom na najavu novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti. Župan je dodao da je uputio zahtjev Saborskom odboru za zdravstvo i lokalnu i regionalnu samoupravu da se na dnevni red uvrsti tematska sjednica o centralizaciji zdravstva.

Pročelnica za pomorsko dobro Nada Milošević izvijestila je da rastu prihodi s pomorskog dobra. Prihod od oko 13,9 milijuna kuna usmjerit će se u lučku infrastrukturu, utvrđivanje novih 14 kilometara granica pomorskog dobra te eko brodove.

Poslušajte konferenciju za novinare:

PGŽ poračun dogovoren s oporbom: najviše novca za školstvo i zdravstvo; pripremila Neva Funčić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.