Hrvatski radio

Radio Rijeka

14:02 / 22.01.2021.

Autor: Neva Funčić

PGŽ povlači operativce s Banovine; zatvaranje kovid odjela i ambulante

Optimistično o statistici (Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka)

Optimistično o statistici (Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

U Primorsko-goranskoj županiji pada broj zaraženih koronavirusom, smanjuje se i broj hospitaliziranih, a epidemiološke mjere ostaju iste. Zbog povoljnije situacije zatvara se kovid ambulanta na Zametu, najavljeno je na konferenciji za novinare županijskog stožera civilne zaštite.

Odlukom Kriznog stožera KBC-a Rijeka, zbog sve manjeg broja pacijenata, od ponedjeljka 25. siječnja zatvara se kovid odjel otvoren u dijelu Klinike za ginekologiju i porodništvo.

Broj zaraženih pada, no mjere opreza ostaju iste, pa tako i u školama, rekao je zapovjednik županijskog stožera Civilne zaštite Mladen Šćulac. Najavio je da će o nastavku nastave u školama odlučiti nacionalni stožer civilne zaštite koji je za nedjelju najavio dogovor s predstavnicima ministarstva školstva.

Situacija je bolja i na području pogođenom potresom, pa se postepeno vraćaju vatrogasci i pripadnici Crvenog križa. Dnevno je na terenu pedesetak pripadnika operativnih snaga CZ iz Primorsko-goranske županije, trenutno sa sedam vozila. Kako se budu smanjivale potrebe za intervencijama u Sisačko-moslavačkoj županiji, tako ćemo ih postupno vraćati, očekujemo do početka veljače, rekao je Šćulac.

Zbog bolje epidemiološke situacije, s prvim danom veljače zatvara se i kovid ambulanta Doma zdravlja na Zametu, najavila je županijska pročelnica za zdravstvo Đulija Malatestinić. Od 14. studenog, kada je otvorena za dežurstva vikendom i praznicima, u prosjeku je dnevno bilo desetak pregleda i trideset telefonskih upita. Prošlog vikenda obavljen je samo jedan pregled pacijenta, što pokazuje da se epidemija smiruje i prestaje potreba za dežurnom ambulantom.

Smanjen je i broj hospitaliziranih u riječkom KBC-u 56 osoba, no među 49 novooboljelih je više starijih sugrađana, rekao je ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Vladimir Mićović. Ističe kako 30 posto osoba starijih od 65 godina ipak ne upućuje na nova žarišta, a procijepljenost korisnika domova za starije osobe u PGŽ je visokih 90 posto, prvom dozom cjepiva. Od početka tjedna drugom dozom cjepiva procijepljeno je 705 osoba, dok je prvu dozu primilo 4.970 ljudi. 

Nastavlja se cijepljenje zdravstveno ugroženih skupina, no nove doze stižu sporo. Poslušajte konferenciju za novinare:

Press Stožera PGŽ: oprezno, ali bolje; pripremila Neva Funčić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.