Hrvatski radio

Radio Rijeka

PGŽ pred rebalansom proračuna: zdravstvo najveći dobitnik

18.10.2017.

11:19

Autor: Neva Funčić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Rebalans proračuna je prva točka dnevnog reda sjednice Županijske skupštine Primorsko-goranske županije u četvrtak, 19. listopada. Predloženo je smanjenje s 812,1 na 810,9 milijuna kuna, odnosno 0,15 posto proračuna.

Riječ je o tehničkom usklađivanju, proračun za 2017. se minimalno mijenja, pojasnio je županijski pročelnik za financije Krešimir Parat.

No, računi nisu baš jednostavni. Prihodi se dijele na izvorne prihode PGŽ koji padaju za 6,6 milijuna kuna i prihode proračunskih korisnika koji rastu za 5,4 milijuna kuna. I tu nastaje razlika od 1,2 milijuna manje u ukupnom prihodu.

S druge strane rastu prihodi od poreza za tri milijuna kuna, od čega 1,5 milijuna raste porez na dohodak, 800 tisućaprihodi od poreza na dohodak za decentralizirane funkcije i 700 tisuća prihodi od poreza na motorna vozila. Rastu i prihodi od prodaje nefinancijske imovine za 0,2 milijuna kuna.

Prije svega padaju prihodi od pomoći za razne kapitalne i EU projekte - za osam milijuna kuna. Prihodi od pristojbi padaju za 1,1 milijun kuna, prihodi od imovine za 0,4 milijuna, a od donacija za 0,3 milijuna kuna.

U ovom rebalansu PGŽ smanjuje kapitalne rashode za 14 milijuna kuna. Parat tvrdi da nije riječ o rezovima, nego o usklađenju dinamike projekata koji se nastavljaju u 2018.

Jedini kapitalni projekt koji Županija u proračunu gasi je cesta Mali Lošinj-Veli Lošinj i to zato što će ga preuzeti Hrvatske ceste kao projekt od državnog interesa.

Konkretno, za gradnju Lječilišta Veli Lošinj iznos se smanjuje za devet milijuna kuna. Za projekte energetske obnove škola smanjenje je tri milijuna kuna, ali će u idućoj godini biti izdvojeno jedanaest puta više. Za projekt Područne škole u Puntu iznos se smanjuje za dva milijuna kuna jer je Općina odgodila uplatu za iduću godinu. Milijun kuna se smanjuje iznos za arhivu PGŽ, ali projekt ide dalje, rekao je Parat.  

Najveći dobitnik ovog rebalansa bit će zdravstvo: za 3,4 milijuna kuna rastu im vlastiti prihodi. Za 2,1 milijuna rastu i izdaci za sport, kulturu i rekreaciju: 850 tisuća za projekt Platak, 500 tisuća kuna za sportsku dvoranu u Loparu, dodatnih 500 tisuća za javne portebe u sportu i još 200 tisuća za novi projekt EU Refersh.

Socijali je osigurano dodatnih 931 tisuća kuna. Naime, PGŽ će, kao osnivač domova za starije osobe, ove godine priskočiti u pomoć jer zaposlenicima rastu prava temeljem kolektivnih ugovora, a sredstva iz državnog proračuna za to nisu osigurana. Najavljeno je da će dogodine biti, rekao je Krešimir Parat.

Prijedlog rebalansa proračuna možete pronaći na www.pgz.hr i poslušajte najave pročelnika Parata:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.