Hrvatski radio

Radio Rijeka

PGŽ: pred vijećnicima ovog tjedna proračun i rebalans, oporba za sada bez primjedbi

21.11.2022.

14:17

Autor: Neva Funčić

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Izvor: / Shutterstock

Prijedlog novog proračuna Primorsko-goranske županije težak 224 milijuna eura naći će se u četvrtak 24. studenoga na sjednici Županijske skupštine u Opatiji. Pred vijećnicima će se ponovno naći i isti prijedlog drugog rebalansa ovogodišnjeg proračuna u iznosu od 39,2 milijuna kuna.

Novi je proračun na gotovo istoj razini kao ovogodišnji, a tijekom pregovora uoči glasanja o proračunu oporba nije imala posebnih zahtjeva, rekla je zamjenica župana Marina Medarić


Predsjednik županijske skupštine Marko Boras Mandić najavio je da su, uz dvije ključne točke o rebalansu i proračunu, na dnevnom redu sjednice i izdvajanja za programe sporta i za održavanje županijskih cesta te odluke o koncesijama na pomorskom dobru, prvi puta prema prijedlogu novog sastava županijske komisije za koncesije.


Zamjenica Medarić najavila je godišnji plan ulaganja u pomorsko dobro, na kojem je ove godine ostvaren prihod od 16,5 milijuna kuna. Sav iznos bit će vraćen u prostor pomorskog dobra, a u planu je 18 novih koncesija, od toga sedam onih za koje iduće godine istječe ugovor. 


Dio novca utrošit će se i u utvrđivanje granica pomorskog dobra. Duljina te granice na prostoru PGŽ je čak 1.200 kilometara, od kojih bi do kraja godine u prostorno-planske dokumente trebalo biti upisano više od 50 posto, rekla je Medarić te pojasnila da je to preduvjet za bilo kakva poslovna ulaganja na tom području.


Medarić je izvijestila i o odluci da se za županijsku vatrogasnu zajednicu izdvoji 350 tisuća kuna, za izradu projekta skladišta i nadstrešnice u Centru za obuku u Šapjanama. U uređenje vježbališta u Šapjanama već je uloženo više od osam milijuna kuna, od čega je PGŽ izdvojila 4,8 milijuna kuna.


Dodatnih sto tisuća kuna županija će izdvojiti za obnovu zgrade putničkog terminala u zračnoj luci Mali Lošinj. Iako nema redovnih linija, sve veći broj pristajanja malih aviona znatno doprinosi gospodarskom razvoju lošinjskih otoka te će županija sudjelovati u obnovi aerodroma, rekla je Medarić.


Najavila je i novost u ovogodišnjoj blagdanskoj ponudi: Frankopanski advent koji se priprema na četiri lokacije kulturno-turističke rute Putovima Frankopana. Uz 80 tisuća kuna financijske potpore Primorsko-goranske županije, u prosincu će oživjeti kašteli u Čabru, Grobniku, Kraljevici i Bakru.


Poslušajte izjave:

S županijskog kolegija uoči Skupštine:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.