Hrvatski radio

Radio Rijeka

PGŽ prednjači u prevenciji bolesti srca

29.09.2020.

17:30

Autor: Robert Ferlin

Foto: Luka Stanzl / Pixsell

Foto: Luka Stanzl / Pixsell

Foto: - / -

Od bolesti srca i krvnih žila u svijetu godišnje umre više od 17 milijuna ljudi. Procjenjuje se da će do 2030. godine kardiovaskularne bolesti odnijeti 23 milijuna života, a u vrijeme pandemije koronavirusa oboljeli od kardiovaskularnih bolesti suočeni su s dvostrukim rizikom.

Visok tlak, šećer ili kolesterol samo su neki od glavnih faktora rizika od kardiovaskularnih bolesti. Više tjelesnih aktivnosti, zdrava prehrana i nepušenje preduvjeti su smanjenja rizika za bolesti srca.

Svjetska kardiološka federacija zato je utemeljila Svjetski dan srca 29. rujna koji se ove godine obilježava uz slogan "Pobijedi srcem bolest srca".

Dan se obilježava i u Hrvatskoj koja posljednjih godina smanjuje broj smrti od bolesti srca. Primorsko-goranska županija prednjači u prevenciji, a o dobrim rezultatima više poslušajte u razgovoru s predstojnikom Klinike za bolesti srca i krvnih žila riječkog KBC-a Lukom Zaputovićem:

Luka Zaputović o bolestima srca, pripremio Robert Ferlin

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.