Hrvatski radio

Radio Rijeka

PGŽ: preraspodjela zdravstvenih sredstava; završila Claustra +

05.10.2020.

14:10

Autor: Neva Funčić

Sjećamo se Rimskog dana u Rijeci (Foto: Nel Pavletić / Pixsell)

Sjećamo se Rimskog dana u Rijeci (Foto: Nel Pavletić / Pixsell)

Foto: - / -

Zamjenik župana Petar Mamula izvijestio je o preraspodjeli 24 milijuna 194 tisuće kuna iz državnog proračuna zdravstvenim ustanovama u Primorsko-goranskoj županiji. Pročelnica za kulturu Sonja Šišić izvijestila je da je PGŽ uspješno završila trogodišnji projekt Claustra +.

Domu zdravlja PGŽ preraspodijeljeno je 3,4 milijuna kuna, Thalassotherapiji Crikvenica 2 milijuna 958 tisuća kuna, Nastavnom zavodu za javno zdravstvo PGŽ 2,7 milijuna kuna, Zavodu za hitnu medicinu PGŽ 2 milijuna i 74 tisuće kuna te Thalassotherapiji Opatija milijun i 630 tisuća kuna.

Kriterij je bio usmjeriti novac tamo gdje je najpotrebnije, izvijestio je zamjenik župana Petar Mamula.

Trogodišnji projekt Claustra +, obnove i promocije kasnorimskog obrambenog sustava koji se proteže od Kostrene preko Rijeke i Grobnika do Klane i Slovenije, uspješno je završen, a od 1,7 milijuna eura vrijednosti prekograničnog projekta Europske unije, u PGŽ je za promociju kulturne i prirodne baštine utošeno 260 tisuća eura.

U završnom izvješću o provedbi projekta Claustra +, prekogranične destinacije kulturnog i zelenog turizma Claustra Alpium Iuliarum, stoji da je PGŽ promotivno organizirala Rimske dane i Rimske noći, te arheološke radionice na trsačkom Principiju i na Grobniku.

Partneri na projektu su, uz TZ Kvarnera, bili županijski muzeji: Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja u kojem je infopunkt o rimskom obrambenom sustavu prilagođen slijepim i slabovidnim osobama te Prirodoslovni muzej koji je pripremio putujuću izložbu o biljnom svijetu u rimsko doba. Izložba je gostovala u Ljubljani, a nakon Rijeke bit će smještena u Brod na Kupi, najavila je Sonja Šišić.

Turistička zajednica Kvarnera izradila je aplikaciju za mobilne telefone s informacijama o destinacijama Claustre, a pripremljeni su i brojni izleti i radionice za mlade. Pripremljen je i projekt infocentra u Klani, a promocija Claustre tek slijedi, izvijestila je Šišić.

Više poslušajte u tonskom zapisu s konferencije za novinare:

Koronavirus, financiranje zdravstvenih ustanova i Claustra; pripremila Neva Funčić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.