Hrvatski radio

Radio Rijeka

PGŽ: preslagivanje proračuna u korist zdravstva, potpora i kulturi i sportu

01.06.2020.

12:53

Autor: Neva Funčić

Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka

Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Unatoč očekivanom padu prihoda od 48,2 milijuna kuna, proračun Primorsko-goranske županije će, zbog viška iz prošle godine od 51,6 milijuna, rebalansom biti povećan za 3,4 milijuna kuna. Novac će biti preusmjeren na pokrivanje gubitaka u zdravstvenim ustanovama te na programe kulture i sporta.

Osigurali smo sredstva za amortiziranje prvog udara na zdravstvene ustanove, a najvažnije je da neće izgubiti ni kultura, ni sport ni socijala, najavio je primorsko-goranski župan Zlatko Komadina.

Pročelnik za financije Krešimir Parat je precizirao kako županijski korisnici očekuju prihode manje 23,6 milijuna kuna.

Najveće smanjenje najavljeno je u zdravstvenim ustanovama koje zbog pandemije koronavirusa očekuju pad prihoda za 19,1 milijun kuna. Od toga je 5,8 milijuna manje od HZZO-a, a ostatak se odnosi na smanjenje prihoda s turističkog tržišta. Rebalansom županijskog proračuna ti će minusi biti pokriveni.

Prošlogodišnji višak omogućio je da se, rebalansom, proračun od 1,3 milijarde kuna čak i poveća za 0,25 posto, rekao je Parat. Kaže kako su pri planiranju rashoda nastojali osigurati novac za završetak kapitalnih projekata, pomoć gospodarstvenicima, zdravstvu te udrugama koje se bave kulturom, sportom, socijalnim programima i programima za mlade. 

Pročelnik Parat najavio je moratorij za otplatu poduzetničkih kredita, ali i dodatne poticaje: 3,8 milijuna kuna za nove projekte te 6,4 milijuna kuna za poticaje poduzetnicima s ruralnih područja.

Za financiranje gradnje vatrogasnog poligona u Šapjanama bit će izdvojeno milijun kuna, a 500 tisuća kuna se pronašlo za pomoć jedinicama lokalne samouprave. 

Gdje su uštede? Za programe EPK Rijeka 2020 stavka je s četiri milijuna kuna smanjena na 2,8 kako bi se zadržali županijski projekti Lungomare i 27 susjedstava. Za zasnježenje Platka je trošak od tri milijuna kuna prebačen na iduću godinu. Na promidžbi manifestacija i sajmova ušteđeno je 900 tisuća kuna, a na smanjenju plaća županijskih zaposlenika čak 3,7 milijuna kuna, izvijestio je Parat.

Poslušajte konferenciju za novinare:

Komadina i Parat o rebalansu županijskog proračuna, pripremila Neva Funčić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.