Hrvatski radio

Radio Rijeka

PGŽ: Prihvaćen drugi rebalans, dobitnici zdravstvo, školstvo i poduzetnici

29.10.2020.

14:17

Autor: Neva Funčić

Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka

Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Vijećnici Županijske skupštine su u dvorani u Mavrincima većinom glasova prihvatili drugi rebalans proračuna Primorsko- goranske županije. Višak od 17 milijuna kuna preraspodjeljuje se najviše za zdravstvo i školstvo, a dodatnih 0,9 milijuna kuna izdvaja se za potporu poduzetnicima.

Sjednica Županijske skupštine Primorsko-goranske je zbog epidemioloških mjera u dvorani na Mavrincima počela bez aktualnog sata i uz skraćene rasprave, a glavna je tema bila rebalans i preraspodjela 17 milijuna kuna za zdravstvo i školstvo. Na dnevnom redu su bile i odluke o sufinanciranju djelatnosti Zavoda za hitnu medicinu PGŽ i Thalassotherapije Crikvenica, koncesije na pomorskom dobru te program rada Savjeta mladih PGŽ.

Ponovno je dotaknuta i vječna tema poslovanja Marišćine. Nakon što je ostavka donedavnog direktora Ekoplusa Miodraga Šarca prihvaćena bez rasprave, županijski vijećnik HDZ-a Dinko Beaković podnio je kaznene prijave protiv 11 odgovornih osoba u Centru za gospodarenje otpadom Marišćina, među njima i protiv župana Komadine kojeg proziva za koruptivno poslovanje i prikrivanje informacija. Zlatko Komadina ponavlja da su svi podaci dostupni,a poslovanje transparentno. Najavio je da će Beakovića predložiti za člana Nadzornog odbora Ekoplusa u ime županije. "Pa neka izvoli upravljati, umjesto što ovdje trujemo javnost", poručio je Komadina.

Drugim izmjenama i dopunama konsolidirani proračun PGŽ za 2020. godinu povećava se za 27 milijuna kuna ili 2,4 posto. Smanjenjem rashoda i izdataka, stvoreno je 17 milijuna kuna viška koji je rebalansom preraspodjeljen. Župan Zlatko Komadina smatra da se u teškim okolnostima Covid krize uspio napraviti dobar rebalans, kojim su osigurana dodatne sredstva za zdravstveni sektor kako bi bio još spremniji u okolnostima jačanja epidemije. Također su osigurana dodatna sredstva za škole kao i pomoć poduzetnicima u korona krizi.

Pročelnik za financije Krešimir Parat pojasnio je je prioritet bilo zdravstvo, na rast prihoda zdravstvenih ustanova od 13,2 milijuna kuna, županija je dodala još 7,5 milijuna kuna. Rekao je da su osigurali 3 milijuna kuna za rad ustanova koje su zbog pandemije bile ugrožene, a 2,9 milijuna ulaže se u nabavku medicinske opreme, od toga 2 milijuna kuna za novi mamograf u Domu zdravlja. Za školstvo smo osigurali 3,1 milijun kuna za završetak gradnji škola u Dražicama i Matuljima, kako bi ubrzali te projekte i relaksirali neizvjesnu 2021. godinu, rekao je Parat. Za pomoć poduzetnicima je osigurano novih 0,9 milijuna kuna, koji će biti raspodjeljeni bez novog natječaja. Naime, ovog je ljeta javnim natječajem malim i srednjim poduzetnicima raspodijeljeno 6,4 milijuna kuna pomoći, no za dio poduzetnika koji su zadovoljili uvjete natječaja nije bilo dovoljno novca. Za prijave koje su već prošle na natječaju, isplate će ići odmah nakon usvajanja rebalansa, rekao je Parat. Za pomoć KBC-u Rijeka osigurano je 750 tisuća kuna za uređenje lifta na fizijatriji i onkološku ambulantu, za dvoranu u Loparu namijenjeno je pola milijuna kuna, za pomoć HNK Ivana pl. Zajca 250 tisuća kuna, za Psihijatrijsku bolnicu Lopača 200 tisuća kuna, a još 150 tisuća kuna za novi studij logopedije pri Sveučilištu u Rijeci, pojasnio je Parat glavne odrednice rebalansa.

Uoči sjednice, vijećnik Mosta Josip Katalinić je upozorio da najavljeni projekt energane u Sušačkoj Dragi ugrožava vodozaštitnu zonu. Katalinić tvrdi da je riječ o spašavanju propalog projekta Marišćine i zalaže se za odvajanje umjesto spaljivanja otpada. Župan Zlatko Komadina tumači da je u dogovoru s Gradom Rijeka i Energom u tijeku ispitivanje lokacije. "Marišćina proizvodi gorivo iz otpada, a država nije osigurala niti jednu energanu koja bi ga koristila za proizvodnju struje i tople vode gdje bi se to gorivo plasiralo. Sada se jako skupo izvozi van Hrvatske i tvrtki stvara gubitke. Grad Rijeka je svjestan problema pronašao lokaciju u Dragi na kojoj bi se mogla smjestiti energana, koja bi od goriva iz otpada proizvodila toplu vodu za kampus, bolnicu i Vežicu. Formirali smo radnu grupu s Energom i ostalim tvrtkama da ispitaju lokaciju i pripreme projekt, kako bi ga mogli kandidirati za europske fondove. Hoće li do toga doći, vidjet ćemo", rekao je Komadina.

Poslušajte izjave:

Komadina i Parat o rebalansu proračuna, pripremila Neva Funčić

Beaković i Komadina o Marišćini, pripremila Neva Funčić

Katalinić i Komadina o spalionici, pripremila Neva Funčić

Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka

Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.