Hrvatski radio

Radio Rijeka

PGŽ: prije Skupštine stranke dogovorile sastav odbora

18.09.2017.

14:43

Autor: Neva Funčić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Primorsko-goranska županija danas je raspisala javni poziv gradovima i općinama za sufinanciranje izgradnje infrastrukture u poduzetničkim zonama. Za to je PGŽ-u na raspolaganju fond od 650 tisuća kuna.

Primorsko-goranska županija je ove godine osigurala oko milijun kuna potpore za malo gospodarstvo, a još je oko 200 tisuća kuna slobodno. Pročelnica Odjela za poduzetništvo Melita Raukar je izvijestila kako su u tijeku natječaji za inovatore u vrijednosti od 150 tisuća kuna, za turističke poduzetnike u vrijednosti od 250 tisuća kuna, te je još otvoren ponovljeni natječaj za potporu OPG-ovima.

Primorsko-goranska županija je nositelj projekta "Mladi za Gorski kotar", kojeg je prijavila na natječaj Europskoga socijalnog fonda. Partner na projektu vrijednom oko 100 tisuća eura su Općina Fužine, Društvo Crvenog križa PGŽ-a i Savez sportova osoba s invaliditetom PGŽ. Projekt je usmjeren na edukaciju za samozapošljavanje. Cilj je stjecanje znanja i vještina, da bi se mladi ljudi mogli samozaposliti ili pomoći u rješavanju problema u lokalnoj zajednici, bilo zagovaranjem, bilo otvaranjem poduzetničkih pothvata, rekla je pročelnica za socijalnu politiku i mlade Dragica Marač.

Uskoro kreće i podjela pomoći za kupovinu drva za ogrjev - 1390 domaćinstava dobit će po 950 kuna. Broj korisnika je za 60 domaćinstava manji nego prošle godine, rekla je pročenica za socijalnu politiku Dragica Marač te pojasnila da se potpora, prema kriterijima nadležnog ministarstva, dijeli samo za grijanje na drva. Očekuje se da će u tom fondu ostati oko 120 tisuća kuna, koje će se rasporediti Centrima za socijalnu skrb. 

Marač je najavila i da će Županija i ove godine iz svog proračuna isplatiti regres i božićnicu te ugovorenih dva posto povišice zaposlenima u domovima za starije osobe u kojima je osnivač. Vlada već drugu godinu ne poštuje svoje ugovorne obaveze, rekla je Marač. "Mi te preraspodjele moramo raditi prema principu pretakanja iz šupljeg u prazno, zato što nam ministarstvo ne da sredstva koja nam pripadaju. Sada nam već duguje više od dva milijuna kuna - mi smo lani dali 873 tisuće kuna svojih izvornih sredstava, a ove godine već jednako toliko, i u rebalansu pripremamo još nešto. Sve računajući da će Vlada održati riječ i da ćemo u rebalansu te novce dobiti", rekla je Marač. 

Uz polugodišnje izvršenje proračuna, na dnevnom redu Županijske skupštine ovog četvrtka je kompletiranje radnih tijela. Oko izbora članova čak 13 županijskih odbora ne očekuju se sporovi jer su se predstavnici stranaka usuglasili, nakon tri sastanka Odbora za izbor i imenovanja, rekao je predsjednik Županijske skupštine Erik Fabijanić. "Jedini ključ je Poslovnik, koji kaže da u tijelima Županijske skupštine moraju biti predstavnici svih stranaka zastupljenih u Skupštini. Na jedan mandat su dva člana u radnim tijelima, otprilike", pojasnio je Fabijanić, koji o ovome ne očekuje nove rasprave.

Pred vijećnicima će biti 16 točaka, a peta sjednica Županijske skupštine Primorsko-goranske županije sazvana je za 21. rujna u Rijeci. Poslušajte izjave:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.