Hrvatski radio

Radio Rijeka

11:57 / 15.01.2018.

Autor: Neva Funčić

PGŽ priprema prijedlog ukidanja mostarina i dijela cestarina!

Foto: Neva Funčić / Radio Rijeka

Foto: Neva Funčić / Radio Rijeka

Foto: - / -

Turistička 2017. je na Kvarneru bila rekordna godina, s 18 i pol milijuna zabilježenih noćenja, pohvalio se župan Zlatko Komadina na prvoj ovogodišnjoj konferenciji za novinare u Primorsko- goranskoj županiji.

Tom prigodom otvoren je i novouređeni press room na prvome katu županijske zgrade u Adamićevoj ulici u Rijeci, prostor namijenjen za susrete s novinarima.

Uz čestitke za obljetnicu međunarodnoga priznanja Hrvatske, župan Zlatko Komadina osvrnuo se na proteklu godinu za koju je rekao da je bila gospodarski solidna, a turistički rekordna. "Na Kvarneru je zabilježeno gotovo tri milijuna dolazaka, točnije 2.930.000, što je porast od 8,3 posto. 18 milijuna noćenja je porast od 9,3%. Posebno veseli što je najveći dio rasta ostvaren u posezoni i predsezoni, 21% više dolazaka i 26% više noćenja", izvijestio je župan. Gosti najviše dolaze iz Njemačke, Slovenije, Austrije, Italije, ali i Hrvatske. Značajan iskorak zabilježio je i Platak kao izletnička destinacija. U trideset snježnih dana bilježi oko 30 tisuća posjetitelja, rekao je Komadina.

Ova je godina počela radovima na brojnim županijskim lokacijama: školama u Puntu i Čavlima, kaštelu u Bakru, istočnom krilu zgrade Guvernerove palače, na krčkome bedemu, domu u Fužinama, ambulantama u lječilištu Veli Lošinj i na operativnim obalama lučica u Novom Vinodolskom i Susku. Župan Komadina od veljače najavljuje i nova gradilišta: obnovu kaštela Trsat, energetsku obnovu osam škola, te izradu projekta za dogradnju škole Jelenje-Dražice.

PGŽ će konkretnim prijedlogom podržati inicijativu PGS-a o ukidanju mostarina i dijela cestarina. "Upravni odjel za promet ima zadatak pripremiti prijedloge i uputiti ih nadležnome ministarstvu, kao i Županijskoj skupštini", najavio je župan te istaknuo kako su otoci i Gorski kotar demografski ugrožena ruralna područja. "Umjesto poticaja, i domaći i turisti koji dolaze na otoke moraju platiti dvostruko, i mostarinu i trajekt. Logično bi bilo da se vožnja Gorskim kotarom izuzme iz naplate, pomicanjem kućica, ili izuzećem iz naplate onog tko je na autocestu ušao i izišao na području Gorskog kotara. A Krčki most je već amortiziran, ali mostarina se može namaknuti i iz cestarina ili drugih izvora", rekao je župan, te najavio kako će se prijedlozi uskoro naći pred županijskim vijećnicima.

Novi sastanak s novinarima najavio je već za sutra. Povod je najava novog zakona o LNG-u, na koji će reagirati nakon dogovora s načelnicom Omišlja. "Takvi lexovi govore da nam je pravni sustav nedorečen. Mi u Hrvatskoj imamo zakone za postupanje, a kada treba nešto realizirati donose se novi zakoni kojima se suspendiraju postojeći. Čini mi se da je to agresija na prava lokalne samouprave u prostornom planiranju i na koncesijski model na pomorskome dobru. Mislim da se žele izbjeći redovni postupci", rekao je Komadina, te najavio skoru reakciju Županije.

Poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.