Hrvatski radio

Radio Rijeka

PGŽ: Procijepljeno 58% odgojno-obrazovnih djelatnika

06.09.2021.

13:25

Autor: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka

Press PGŽ (Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka)

Press PGŽ (Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Čak sedam škola bilježi porast upisa u prve razrede, a to su škola "Fran Krsto Frankopan" na Krku 32 te škole u Kastvu 22, Omišlju 18, Delnicama 19, Klani 11, Čavlima 10 i Ravnoj Gori 5 učenika više nego lani.

Danas 28 tisuća 476 učenika i učenica sjeda u školske klupe. Prvi je dan nastave koja će se u PGŽ-u provoditi po modelu A. Upisne brojke su dobre, 11 je više osnovnoškolaca i 10 prvašića, njih ukupno 2246.

"Svim učenicima, nastavnicima i roditeljima želim uspješan početak nastavne godine", poručio je župan Zlatko Komadina te najavio posjet OŠ Čavle, gdje je jedan razred prvašića više. Obilježavanju prvog dana škole pridružit će se i igrači NK Rijeke koji će uručiti prigodne darove, platnene vrećice za sportsku obuću za sve učenike prvih razreda u PGŽ-u.

Pročelnica za školstvo Edita Stilin istaknula je kako se nastava održava prema uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. "Radi se o trećoj školskoj godini pod mjerama, no ove godine one su nešto relaksiranije", kazala je Stilin te dodala da je u Primorsko-goranskoj županiji procijepljeno 58% osoblja u osnovnim i srednjim školama, te 46% u vrtićima.

Pročelnica je izvijestila i o 3,5 milijuna kuna odobrenih bespovratnih sredstava za 94 pomoćnika u nastavni za 99 učenika i najavila dogradnju OŠ "Ivana Rabljanina" za koju će se u četvrtak na Rabu potpisati ugovori s izvođačima.

Osigurano je i 1,6 milijuna kuna sredstava za kapitalna ulaganja u domove za starije osobe, te 100 tisuća kuna za idejni projekt doma za starije osobe u Klani. Dom s kapacitetom od 200 mjesta će se realizirati kroz suradnju županije i pet jedinica lokalne samouprave i kandidirati na EU socijalni fond, izvijestila je pročelnica za socijalnu politiku i mlade Dragica Marač.

Pročelnica Marač podsjetila je na projekt rane intervencije i detekcije kod djece pokrenutim u vrtićima u Ravnoj gori i Fužinama u kojem PGŽ sufinancira plaću psihologa. PGŽ s 300 tisuća kuna financira projekt "Moje mjesto pod suncem", dnevni boravak za djecu slabijeg imovinskog statusa kojima će biti osiguran obrok i instrukcije. Kupnjom tisuću slikovnica o emotivnoj inteligenciji koje će pokloniti učenicima, županija je sa 30 tisuća kuna dodatno potpomogla projekt.

Epidemiolog NZZJZ PGŽ Dobrica Rončević izvijestio je o šest novooboljelih osoba. Broj hospitaliziranih iznosi 28, ali već nekoliko tjedana raste te smo trenutno u narančastoj zoni zdravstvene sigurnosti. Jesen donosi nove izazove, a ove jeseni napokon imamo cjepivo kao jaki alat zaštite od bolesti, rekao je Rončević i pozvao na cijepljenje sve starije od dvanaest godina, kao i one koji su prije više od tri mjeseca preboljeli infekciju virusom kovida. Veća procijepljenost znači i slabije represivne mjere, poručio je Rončević. Poslušajte konferenciju za novinare:

Press konferencija PGŽ-a, pripremila Neva Funčić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.