Hrvatski radio

Radio Rijeka

PGŽ: projekt Doma zdravlja u Opatiji pred Županijskom skupštinom

13.02.2023.

14:19

Autor: Neva Funčić

 Idejni projekt Doma za starije osobe Prsten (Foto: Josip Krmpotić / HRT - Radio Rijeka)

Idejni projekt Doma za starije osobe Prsten (Foto: Josip Krmpotić / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Na sjednici Županijske skupštine Primorsko-goranske u četvrtak 16. veljače u Opatiji će se na dnevnom redu naći i dugo iščekivani projekt novog opatijskog doma zdravlja. Postojeća zgrada na Novoj cesti je u vlasništvu Grada Opatije, a investitor obnove i dogradnje aneksa je županijski Dom zdravlja, najavio je zamjenik župana Vojko Braut. Dom za starije "Prsten" gradit će se po etapama.

Dom zdravlja i Nastavni zavod za javno zdravstvo naći će se u Opatiji na istoj adresi. Uz obnovu postojeće velike austrougarske zgrade planirana je gradnja aneksa koji će biti s njom povezan. 


Procjena vrijednosti radova je 4,11 milijuna eura, a investitor je Dom zdravlja PGŽ. Grad Opatija je na sebe preuzeo uređenje parkirališta sa 70 parkirnih mjesta, a još deset mjesta za vozila bit će dostupno neposredno uz zgradu, za kraće zadržavanje. 


Nakon zelenog svijetla predstavničkih tijela PGŽ i Opatije, bit će raspisan natječaj javne nabave za projekt, a početak gradnje očekuje se 2024. godine.


Početkom iduće godine bi trebala početi i gradnja prve faze Doma za starije "Prsten" u Klani, na prostoru bivše vojarne. Riječ je o rekonstrukciji objekta 2, za smještaj 80 ljudi, a očekivana cijena je do 6,64 milijuna eura, rekao je Braut


Revizija zajedničkog projekta pet gradova i općina riječkog prstena dogovorena je na koordinacijskom sastanku prošlog tjedna u Klani. Prije dvije godine je najavljeno da će do 2027. biti izgrađen dom za smještaj 200 korisnika, no zbog porasta cijena građevinskih radova, plan je promijenjen, a u gradnju "Prstena" ići će se etapno. 


Do kraja godine trebao bi biti napravljen projekt, potom ishodovana građevinska dozvola, rekao je Braut i najavio da će se za projekt tražiti vanjski izvori financiranja.


Brauit je izvijestio i o početku radova na iskopima i čišćenju terena na Rujevici, za bazu HGSS-a. Radove uzvodi GP Krk, rok je šest mjeseci, a PGŽ ih sufinancira s 400 tisuća eura. 


Od ljeta kreće izgradnja interne prometnice, heliodroma te zgrade HGSS-a, za što će PGŽ izdvojiti dodatnih 1,7 milijuna eura, rekao je Braut te najavio da će u proceduru poslati zahtjev za dopunom lokacijske dozvole, kako bi ishodovali građevinsku dozvolu za zgradu Zavoda za hitnu medicinu na istoj lokaciji.


Pročelnik ureda županije Goran Petrc izvijestio je da je za rad vatrogasne zajednice PGŽ izdvojila 228 tisuća eura u ovoj godini, a dodatnih 60 tisuća eura namijenjeno je za opremanje vatrogasnog poligona u Šapjanama. 


Najavljena je i financijska pomoć žrtvama potresa u Siriji i Turskoj, gdje se već nalaze članovi Civilne zaštite, njih 26 iz našeg kraja.


Petrc je izvijestio i o raspodjeli 60 tisuća eura savezima udruga branitelja i stradalnika te umirovljenika. Matici umirovljenika PGŽ raspodijeljeno je 29,6 tisuća eura, Savezu antifašističkih boraca i antifašista 16,2 tisuće eura, UDVDR PGŽ 6,8 tisuća eura, Zajednici udruga domovinskog rata 3 tisuće, a zajednici udruga HVIDR-a 4,4 tisuće eura.


U tijeku su ispitivanja postojenja uoči ponovnog pokretanja rada HEP-ove Termoelektrane Rijeka, no još nije dovršena sanacija obale u Kostreni, rekao je zamjenik župana Braut. 


Podsjetio je da je HEP priznao curenje teškog lož ulja početkom studenog, no samo za onečišćenje u Kostreni, dok će se izvor zagađenja liburnijskih plaža doznati ovog tjedna, kada se očekuju nalazi forenzičke analize mazuta. 


Braut je izvijestio i da je pred mjesec dana potpisan tripartitni sporazum između PGŽ-a, Dezinsekcije i HEP-a, prema kojem je HEP preuzeo obavezu plaćanja svih troškova čišćenja obale u Kostreni.


Poslušajte konferenciju za novinare:

O projektu Doma zdravlja u Opatiji pred Županijskom skupštinom i drugome:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.