Hrvatski radio

Radio Rijeka

PGŽ: proračun bi mogao rasti, ali još nema Skupštine

03.07.2017.

15:32

Autor: Neva Funčić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Proračun Primorsko-goranske županije, prema prijedlogu rebalansa, raste sa 733 na 812 milijuna kuna. To znači 11 posto više novca za projekte u zdravstvu i školstvu, no Županijska skupština koja rebalans treba odobriti još nije konstituirana.

Turizam Kvarnera u prvih šest mjeseci bilježi 25 posto više gostiju, a samo u lipnju posjet je bolji za 27 posto u odnosu na prošlogodišnje rezultate. Cilj je turističku sezonu produžiti na cijelu godinu te ravnomjerno razvijati sve destinacije. "Bolji su rezultati u svim mjestima županije, a gradnjom hotela su povećani hotelski smještajni kapaciteti. Destinacijom upravljamo ciljano i održivo", istaknuo je Boras Mandić.

Proračun raste za 78,5 milijuna kuna: 42,4 milijuna su prenesena sredstva, a 36,1 milijun kuna su povećani prihodi."Prihodi rastu od jednokratnih državnih pomoći i novca za EU projekte, dok se oni trajni prihodi, primjerice od poreza na dohodak gdje je čak 8,8 milijuna kuna manje, nepovratno smanjuju", rekao je pročelnik za financije Krešimir Parat.

Rebalansom se najviše novca, 42 milijuna kuna, preusmjerava u zdravstvo, a 11,5 milijuna u školstvo.

Još smo daleko od ciljanih pola milijuna putnika, no promet na krčkom aerodromu stalno raste, Boras Mandić te izvijestio da je pomoćnik ministra Jure Šarić prošlog tjedna na Krku prisusvovao napokon uspješnoj sjednici Skupštine Zračne luke Rijeka. Predstavnik većinskog vlasnika odazvao se nakon šest godina, a odluke su usvojene jednoglasno. Prošlogodišnji promet bio je 143 tisuće putnika, a ljetni mjeseci mogli bi oboriti rekordnu 2007. kada je zabilježeno 167 tisuća putnika.

Izmjenama se tri milijuna kuna namijenjenih obnovi društvenog doma u Gomirju, kojeg nisu imali s kim dogovoriti jer se nekoliko puta mijenjala uprava Hrvatskih šuma, preusmjerava u projekt Putevima Frankopana. "Ali od Gomirja ne odustajemo. Čim se stvore preduvjeti krenut ćemo u realizaciju", rekao je zamjenik župana Petar Mamula.

Još 5,5 milijuna dijeli se na zdravstvo, Lječilište Veli Lošinj, KBC Rijeka i županijske zdravstvene ustanove, potom projekte školstva, opremu Ekoplusa, ŽUC-u za otkup zemljišta i čvor Trinajstići te za Eko centar u Belom.

Rebalans mora usvojiti Županijska skupština koja - još nije konstituirana.

O pregovorima o većini: zamjenik župana Marko Boras Mandić kaže kako se razgovaralo i s Akcijom mladih, ali i drugim političkim opcijama prisutnim u skupštini te da se razgovori ovog tjedna nastavljaju. "Ne želim pregovarati preko medija, vidjet ćemo na samoj Skupštini", rekao je Boras Mandić. Hoće li dogovor uspjeti, doznat ćemo na novoj sjednici idućeg tjedna.

Poslušajte više - o rebalansu proračuna govori Krešimir Parat, a o pregovorima za većinu u Županijskoj skupštini Marko Boras Mandić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.