Hrvatski radio

Radio Rijeka

PGŽ: Proračun stabilan unatoč gubicima u zdravstvu

24.09.2020.

14:46

Autor: Neva Funčić

Zasjedanje Županijske skupštine u Kastvu (Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka)

Zasjedanje Županijske skupštine u Kastvu (Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Iako su županijske zdravstvene ustanove u prvih šest mjeseci ove godine zabilježile više od 16 milijuna kuna gubitka, proračun PGŽ-a je stabilan i u plusu. Zbog koronakrize rebalansom je još u lipnju preusmjeren novac, a dio kapitalnih investicija je odgođen kako bi se pokrili gubici zdravstva.

Činimo što možemo, a jedino rješenje za čišći zrak na Marišćini je primarna selekcija biootpada, rekao je na aktualnom satu Županijske skupštine župan primorsko- goranski Zlatko Komadina. Najavio da će komunalnim društvima uskoro biti podijeljeni novi spremnici za biootpad, te izvijestio kako je s ministrom Tomislavom Ćorićem u međuvremenu dogovoreno dodatno ulaganje od 5,6 milijuna kuna za opremanje sustava za proizvodnju goriva iz otpada. Vijećnik Mosta Josip Katalinić je upozorio da se iz ŽCGO-a na Marišćini i dalje širi smrad, iako podaci Nastavnog zavoda za javno zdravstvo pokazuju da je zagađenje znatno smanjeno. Mjeri se šest elemenata, a vrsta čestica ima više od stotinu, ističe Katalinić.

Polugodišnje izvršenje konsolidiranog proračuna iznosi 600 milijuna kuna na prihodovnoj strani i 550 milijuna na rashodovnoj, što pokazuje višak od 50 milijuna kuna, rekao je župan Zlatko Komadina na sjednici Županijske skupštine Primorsko-goranske županije održanoj u Sportskoj dvorani "Matija Katalinić" u Kastvu.

"Taj je višak nastao iz županijskog dijela proračuna, dok su nam proračuni zdravstvenih ustanova u minusu zbog poznate situacije s koronavirusom. Pomak se dogodio zbog kapitalnih projekata koji se kasnije realiziraju. U svakom slučaju, mi smo bili spremni za takvu situaciju i pripremili smo ovogodišnji proračun s rebalansom koji će neutralizirati udar. Naš je proračun stabilan i održiv, realizirat će se svi planirani projekti, a imamo i sredstva za 'ubaciti' u zdravstveni sustav", rekao je župan Komadina. Dodao je da će se tek vidjeti kakva će biti proračunska situacija sljedeće godine, što ovisi i o situaciji s koronavirusom.

Primorsko- goranska županija odustala je od prava prvokupa za riječki Teatro Fenice i opatijsku vilu Rosalia, nekadašnji kazino, odlučila je danas Županijska skupština. No župan Zlatko Komadina je najavio mogućnost financijske pomoći Gradu Rijeci ukoliko se u drugom krugu ipak odluči na otkup zgrade Teatra Fenice, zaštićenog spomenika kulture. Zgrada je trenutno u vlasništvu Rijekakina u stečaju, koji je za prodaju tražio 11,5 milijuna kuna, a Grad Rijeka na tu cijenu nije pristao.

Vijećnici Županijske skupštine jednoglasno su odabrali dobitnike nagrada Primorsko-goranske županije. Umjesto ovog proljeća, odluka o četvoro laureata je usvojena danas u Kastvu: nagrada za životno djelo dodjeljuje se Andreju Baši za ukupan doprinos očuvanju naše tradicijske glazbene baštine.

Tri godišnje nagrade bit će uručene dr. Ivici Križu, osnivaču i predsjedniku Udruge za zaštitu životinja "Tetrijeb", nastavnici i mentorici praktične nastave Ružici Kamenjašević za popularizaciju tehničke kulture te Ženskoj klapi Luka za 35 godina kontinuiranog rada te izniman doprinos promicanju glazbene baštine našeg kraja.

Poslušajte izjave:

Pročelnik Krešimir Parat o proračunu, pripremila Neva Funčić

Komadina o proračunu i Teatru Fenice, pripremila Neva Funčić

Loris Rak o nagradama, pripremila Neva Funčić

Katalinić o Marišćini, pripremila Neva Funčić

Galerija
Zasjedanje Županijske skupštine u Kastvu (Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka), Foto: -/-
Zasjedanje Županijske skupštine u Kastvu (Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka), Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.