Hrvatski radio

Radio Rijeka

PGŽ: Prvi po procijepljenosti u Hrvatskoj, no danas 9 osoba na respiratoru

20.09.2021.

11:20

Autor: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka

Foto: Pixsell

Foto: Pixsell

Foto: - / -

U Primorsko-goranskoj županiji danas su četiri novozaražne osobe, od 456 testova. Ozdravilo je 49 osoba, a broj aktivnih slučajeva je 627. Hospitalizirane su dvije osobe više, u riječkom KBC-u je trenutno 30 kovidpozitivnih bolesnika, čak je 9 osoba na respiratoru, a jedna je osoba umrla.

Veseli priznanje da je PGŽ vodeća u prevenciji i procijepljenosti stanovništva, rekao je ravnatelj NZZJZ PGŽ Vladimir Mićović te izvijestio da je prvu dozu cjepiva primilo 57 posto odraslih, odnosno 48,8 posto od ukupnog broja stanovnika županije.

Raste i interes za cijepljenje, na tjednoj razini je otprilike 20 posto više cijepljenih. U prvom tjednu rujna bilo je 2106 cijepljenih, a u prošlom tjednu njih 2561, rekao je Mićović koji očekuje značajniji rast interesa za cjepivo te tumači da nas procjepljenost drži u relativno povoljnoj situaciji, unatoč velikoj zaraznosti virusa.

Tijekom vikenda je u riječkom KBC-u preminula jedna necijepljena starija osoba, nažalost petnaesta u 4. valu zaraze od 4. lipnja. Udio cijepljenih od 1837 novooboljelih u PGŽ tijekom ljeta bio je 13%, dok su među umrlima bile 4 cijepljene osobe, sve starije dobi s teškim komorbiditetima, izvijestio je Mićović.

Što se mladih tiče, od početka školske godine ih je točno 100 kovidpozitivnih, 66 osnovaca i 34 srednjoškolca, dok je u samoizolaciji ukupno 390 učenika. Cijepljenih učenika između 12 i 17 godina je za sada samo 7 posto, a cijepljenje se nastavlja u školskim ambulantama.

"Otvorena su vrata i otvoreni su telefoni, a naš tim će vam po pozivu doći kući i cijepiti vas", rekao je dr. Mićović te pozvao prvenstveno starije osobe na cijepljenje. Poslušajte:

Vladimir Mićović: PGŽ prva po procijepljenosti, pripremila Neva Funčić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.