Hrvatski radio

Radio Rijeka

PGŽ: raste fond solidarnosti, uređuje se Park seniora, ljekarne će u najam

27.05.2019.

12:53

Autor: Neva Funčić

Po novom zakonu i ljekarne mogu u najam privatnika (Foto: Neva Funčić / HRT Radio Rijeka)

Po novom zakonu i ljekarne mogu u najam privatnika (Foto: Neva Funčić / HRT Radio Rijeka)

Foto: - / -

Fond solidarnosti Primorsko-goranske županije bi, nakon rebalansa županijskog proračuna, trebao narasti za još 600 tisuća kuna. Planirano je da se za djecu i mlade čiji roditelji ne primaju plaće dva puta godišnje isplati novčana pomoć u iznosu od po 1.500 kuna.

Do sada je isplaćeno milijun i 100 tisuća kuna za oko 400 stotine djece čiji roditelji ne dobivaju plaće. Imovinski cenzus je krajem prošle godine podignut, zbog teške situacije u 3. maju je dogovoreno da se za Fond solidarnosti izdvoji dodatnih 600 tisuća kuna, kako bi se pomoć od 1.500 kuna po djetetu mogla isplatiti dva puta godišnje.

Odluka o rebalansu očekuje se u četvrtak na sjednici Županijske skupštine, rekla je pročelnica za socijalnu politiku Dragica Marač.

Marač je izvijestila i o radovima u Parku seniora uz dom za starije osobe u Voloskom. Vrijednost preuređenja je 2,2 milijuna kuna od čega je gotovo polovina namijenjena ugradnji dva nova dizala. Nepokretne i teško pokretne korisnike više neće morati nositi po stepenicama jer je uz nova dizala napravljen i topli hodinik između dva objekta te vijugava staza koja vodi od zgrade doma do osam metara više prometnice, objasnila je pročelnica.

"Radovi su počeli u listopadu, a nastavit će se nakon ljetne stanke, pa se planira da bi park bio uređen do kraja godine", rekla je Marač. Za njegovo uređenje već je utošeno oko milijun i pol kuna, a dodatnih 600 tisuća kuna previđeno je rebalansom, rekla je Marač te najavila i uređenje aromatičnog i terapijskog dijela parka uz dom u Voloskom.

Zamjenica župana Marina Medarić izvijestilaje kako je PGŽ zatražila specijalističko usavršavanje za još 122 liječnika. Zahtjev bi trebao biti uključen u Nacionalni program liječničkih specijalizacija za idućih pet godina, rekla je Medarić te istaknula kako je trenutno na specijalizacijama 88 liječnika. Njihovo usavršavanje plaćeno je dijelom izvornim sredstvima županijskih zdravstvenih ustanova, a dijelom iz proračuna PGŽ.

Medarić je najavila i kako je slijedom odredbi novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti predviđena mogućnost davanja u najam ljekarni koje su sada u sustavu Zdravstvene ustanove Ljekarne Jadran Rijeka, čiji osnivač je Primorsko- goranska županija. U sastavu Ljekarni Jadran sada je 15 ljekarni, od kojih je osam u Rijeci.

"Zakonom je predviđeno da ih u privatnu praksu mogu preuzeti farmaceuti koji u njima rade. Velik je interes za one riječke, koje nose više profita, no za one na periferiji županije nema interesa", rekla je Medarić.

Dodala je kako će ljekarne u Gorskom Kotaru i na otocima ostati u županijskoj nadležnosti, slično kao i ordinacije opće medicine, gdje je sve teže pronaći liječnike. Dobit Ljekarni Jadran se do sada slijevala u druge zdravstvene ustanove kojima je PGŽ osnivač, rekla je Medarić, no još nije poznat predviđeni gubitak ili dobitak u županijskom proračunu nakon privatizacije zakupa ljekarni.

Medarić i Marač o zdravstvu i socijali, pripremila Neva Funčić

Dragica Marač i Marina Medarić pred novinarima (Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka)

Dragica Marač i Marina Medarić pred novinarima (Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.