Hrvatski radio

Radio Rijeka

PGŽ: sedam novooboljelih, 24 kontakta u samoizolaciji

17.07.2020.

09:30

Autor: Tatjana Sandalj, Iva Črnjar Ivančan

Foto: Srećko Niketić / Pixsell

Foto: Srećko Niketić / Pixsell

Foto: - / -

U Primorsko-goranskoj županiji u petak je sedam novoboljelih od koronavirusa. Epidemiološka služba Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ je, nakon provedene ankete vezano uz novozaražene, u samoizolaciju stavila 24 osobe, javili su poslijepodne.

Troje novooboljelih su kontakti ranije oboljelih koji su bili u samoizolaciji, jedan je pomorac koji se testirao zbog odlaska na brod, a još troje su osobe profesija koje se redovito testiraju prilikom povratka na posao.

Dodajmo da su u vrtiću u kojem je radila zaražena čistačica poduzete sve mjere dezinfekcije te da je Nastavnom zavodu za javno zdravstvo poslan popis zaposlenika koji su bili u kontaktu sa zaraženom osobom. Svatko tko je s njom kontaktirao dulje od 15 minuta, a pritom nije nosio zaštitnu masku, morat će u samoizolaciju i bit će testiran. Iz vrtića su nam još rekli da svi njihovi zaposlenici imaju obavezu nošenja zaštitne maske te da se poštuju sve epidemiološke mjere. (I.Č.I.)

Posljednje troje su spremačica u dječjem vrtiću, zaposlenik socijalne institucije i policajac, dakle osobe koje se redovito testiraju zbog mogućnosti izlaganja virusu prilikom obavljanja posla ili zbog kontakata s osjetljivim skupinama. 

Svi su ostali u samoizolaciji, izvijestili su iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ.

Htjeli bismo da su brojke manje, ali situacija je stabilna, rekao je načelnik Stožera civilne zaštite PGŽ Marko Boras Mandić. Izvijestio je o sastanku svih načelnika županijskih stožera što je održan u četvrtak u Zagrebu, a na kojem je najviše govora bilo o radu noćnih klubova te osiguranju primjerenih i sigurnih uvjeta korisnicima domova za umirovljenike.

Na istom sastanku rečeno je da još uvijek nitko ne može predvidjeti kako će početi nova školska godina. O razmjeni podataka sa susjednom Slovenijom više poslušajte u razgovoru:

Marko Boras Mandić: Dobro je da susjedima javljamo podatke po regijama, pripremio Robert Ferlin

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.