Hrvatski radio

Radio Rijeka

PGŽ: šestero novozaraženih, strože mjere unatoč "zelenim" pokazateljima

25.07.2021.

10:08

Autor: HRT - Radio Rijeka

Foto ilustracija: Pixsell

Foto ilustracija: Pixsell

Foto: - / -

U Primorsko- goranskoj županiji danas je 6 novozaraženih koronavirusom, te 5 ozdravljenih osoba. 3 novooboljele osobe pripadaju skupini mladog stanovništva te troje radno aktivnoj populaciji, a sve su necijepljene osobe.

Ukupan broj aktivnih slučajeva COVID-19 bolesti na području PGŽ danas je 84. Tijekom jučerašnjeg dana laboratorijski je obrađeno 1136 uzoraka briseva. Udio pozitivnih unutar broja obrađenih uzoraka briseva iznosi 0.5 posto.

Prema podacima Ureda ravnateljstva KBC-a broj hospitaliziranih pacijenata, koje se liječe od COVID-19 bolesti, je danas 12. Na respiratoru se danas jedna osoba.

Tijekom jučerašnjeg dana u PGŽ-u nije bilo preminulih osoba od COVID-19 bolesti. Udio hospitaliziranih osoba od COVID-19 bolesti unutar ukupnog broja aktivnih slučajeva u PGŽ-u iznosi 14.28 posto.

14-dnevni kumulativni broj novooboljelih od COVID-19 na 100 000 stanovnika PGŽ iznosi 31.56 posto. 14-dnevni udio pozitivnih osoba unutar broja testiranih osoba iznosi 0.71 posto i u postupnom je i stalnom padu. Po ovim ključnim pokazateljima PGŽ se i dalje nalazi u zelenoj zoni zdravstvene sigurnosti.

Cijepljenost građana u PGŽ i dalje postupno raste. Prvom dozom je cijepljeno 127 174 odnosno 53.30 posto te 111 213 odnosno 46.25 posto odrasle populacije PGŽ. To istovremeno znači kako je prvom dozom cijepljeno 45.46 posto, a drugom 39.44 posto ukupne populacije PGŽ.

Tijekom mjeseca srpnja u prosjeku je tjedno cijepljeno 2500 naših građana prvom dozom te 7050 drugom dozom, što znači kako se kampanja cijepljenja u PGŽ i dalje nastavlja primjerenim intenzitetom tijekom ljetne sezone.

Od sutra za obalne hrvatske županije vrijedi zabrana održavanja svih javnih događanja i okupljanja na kojima je prisutno više od 50 osoba na jednom mjestu ukoliko nemaju covid potvrdu. Ako se radi o okupljanjima na kojima sve osobe imaju covid potvrde, dozvoljen broj okupljenih je 1000 osoba. 

Posebna ograničenja uvedena su za svadbene svečanosti, gdje bez covid potvrde može sudjelovati maksimalno 15 osoba, a za sve svadbe s više od 15 osoba, sudionici moraju imati te potvrde. U barovima može biti najviše 1000 osoba. Sajmovi, drugi oblici gospodarskih priredbi na otvorenom, mogu se održavati samo uz suglasnost lokalnog i županijskog stožera. 

Sportska natjecanja na kojima sudjeluju gledatelji mogu se održati ukoliko gledatelji i tehničko-organizacijsko osoblje ima covid digitalne potvrde. 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.