Hrvatski radio

Radio Rijeka

PGŽ: štete od bujica još se zbrajaju; tematska Skupština o razvoju Gorskog kotara

19.09.2022.

14:08

Autor: Neva Funčić

 Bujice i poplavljene prometnice u Kupskoj dolini

Bujice i poplavljene prometnice u Kupskoj dolini

Foto: Nel Pavletic / PIXSELL

Još se zbrajaju štete od bujičnih poplava na području gradova Čabar i Delnice. Iako nije proglašena elementarna nepogoda, Primorsko-goranska županija će pomoći u sanaciji šteta gdje god bude potrebno, rekao je zamjenik župana Petar Mamula.

Plan turističkog razvoja Gorskog kotara te aktivnosti PGŽ u poticanju razvoja goranskog područja bit će posebne tema sjednice Županijske skupštine Primorsko-goranske županije, sazvane za četvrtak 22. rujna u Ravnoj Gori. 


Uz izvještaj o izvršenju proračuna, među važnijim je temama i izbor novog saziva stručnog povjerenstva za koncesije na pomorskom dobru. Umjesto Pavla Komadine i Lorisa Raka, za predsjednicu i dopredsjednika predloženi su profesori riječkog pravnog fakulteta Iva Tuhtan Grgić i Dario Đerđa, najavio je predsjednik skupštine Marko Boras Mandić


Novi saziv skupštine bira i novo stručno povjerenstvo, a od sedam članova petero predloženih su novi, rekao je Boras Mandić koji očekuje konstruktivnu raspravu.


Primorsko-goranska županija je izdvojila 2,5 milijuna kuna za subvencije troškova javnog linijskog prijevoza goranskim gradovima i općinama. Po prvom je pozivu raspodijeljeno 1,7 milijuna kuna, a za ostatak od 800 tisuća kuna potpora bit će raspisan novi natječaj. 


Županijska ustanova Priroda pripremit će projekte obnove šetnica i mostova u zaštićenim krajolicima Kamačnik, Vražji prolaz i Zeleni vir. Za posao vrijedan 283 tisuće kuna, osamdeset posto osigurao je Fond za zaštitu okoliša, a ostatak PGŽ, izvijestio je dožupan Petar Mamula.


Član Savjeta mladih PGŽ Josip Tabula predstavio je program rada novog saziva savjeta, koji nastavlja dobru suradnju sa Skupštinom PGŽ u pripremi projekata koji se tiču mlađe populacije. 


Pročelnik ureda županije Goran Petrc izvijestio je o raspodjeli 350 tisuća kuna za kapitalne donacije vjerskim zajednicama i goranskim udrugama. Novac je raspodijeljen na devet donacija, od kojih su najvrijednije 66 tisuća kuna za popravak krova crkve u Mrkoplju, 50 tisuća kuna za popravak zvonika crkve na Kozali, te 59 tisuća kuna za obnovu stolarije zgrade stare škole u Dokmanovićima. 


Poslušajte izjave:

Najava županijske Skupštine u/o Gorskom kotaru

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.