Hrvatski radio

Radio Rijeka

PGŽ: stipendije za studente deficitarnih zanimanja

01.02.2018.

13:34

Autor: Neva Funčić

Foto: Neva Funčić / Radio Rijeka

Foto: Neva Funčić / Radio Rijeka

Foto: - / -

Primorsko-goranska županija stipendira studente za zanimanja kojih nema na burzi rada. Za to je u protekle 24 godine izdvojeno oko 7 milijuna kuna, istaknuo je župan Zlatko Komadina na prijemu za studente deficitarnih zanimanja.

Među 37 aktualnih županijskih stipendista su studenti tehničkih i prirodnih znanosti, glazbenici, studenti socijalne pedagogije, i od ove godine, dvije studentice logopedije.

"Logopedi su deficitarno zanimanje u cijeloj Hrvatskoj i traženo i u našoj županiji", rekla je županijska pročelnica za školstvo Edita Stilin, te istaknula zadovoljstvo da su među novim stipendistima dvije buduće logopedinje.

"Studij je za sada odličan i zanima me puno više nego što sam očekivala", rekla je Roberta Kršulja, brucošica na studiju logopedije. U Zagrebu živi u studentskom domu, a za županijsku novčanu potporu kaže da joj izuzetno dobro dođe. S njom se slaže i Irena Šimac koja matematiku studira u Rijeci. "To mi je novac za knjige i za razne studentske troškove za koje ne moram pitati roditelje", rekla je Irena.

Stipendisti studiraju najviše na zagrebačkom sveučilištu, ali i u Sloveniji, Italiji i Austriji. 

"Za iduću godinu provjerit ćemo mogućnost povećanja stipendija za studij u inozemstvu, gdje su troškovi života viši", najavio je župan Zlatko Komadina te pojasnio da se PGŽ odlučila isključivo za stipendiranje studenata deficitarnih zanimanja. "Za socijalno ugrožene studente i za one posebno nadarene postoje drugi vidovi pomoći, a županija je odlučila podržati zanimanja za koja ne treba čekati zaposlenje", rekao je župan.

Od akademske 1994./1995. godine do danas, Županija je za stipendije za 281 studenta deficitarnih zanimanja izdvojila 6 milijuna 954 tisuće kuna, a iz novog proračuna 370 tisuća. Ove akademska godine se broju od 25 županijskih stipendista pridružilo 12 novih. Studiraju brodogradnju, elektrotehniku, matematiku, biologiju, geografiju, glazbu, socijalnu pedagogiju i logopediju. Primat će po tisuću kuna mjesečno tijekom deset mjeseci u godini i dužni su učiti, za dobre ocjene, ne manje od trojke.

Poslušajte:

Foto: Neva Funčić / Radio Rijeka

Foto: Neva Funčić / Radio Rijeka

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.