Hrvatski radio

Radio Rijeka

14:20 / 13.03.2017.

Autor: Neva Funčić

PGŽ traži EU novce za Centar Stara Sušica i ulaže u Platak

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Primorsko-goranska županija je raspodijelila milijun i 865 tisuća kuna pomoći lokalnim akcijskim grupama i udrugama u lovstvu, poljoprivredi i šumarstvu. Završen je i županijski natječaj za 380 tisuća kuna potpore za posebne turističke manifestacije.

Primorsko-goranska županija je raspodijelila milijun i 865 tisuća kuna pomoći lokalnim akcijskim grupama i udrugama u lovstvu, poljoprivredi i šumarstvu.

Istovremeno je projekt Eko-etno centra Stara Sušica, vrijedan više od 16 milijuna kuna, prijavljen na natječaj EU fonda za konkurentnost i koheziju. Partneri su Javna ustanova Priroda, Udruga Plodovi gorja, Turistička zajednica Kvarnera i Grad Rijeka, a Centar bi trebao biti završen do 2021. godine.

"Od 16.248 tisuća kuna vrijednosti, 10.822 tisuće kuna je županijski dio investicije. Ako projekt bude prihvaćen, bit će nadoknađeni i troškovi pripreme od 2014. godine, pa bi PGŽ do 2021. uložila nešto više od 600 tisuća kuna", a to ne bi bilo puno u odnosu na dobrobit vjeruje zamjenik župana Petar Mamula.

U Staroj Sušici, na zemljištu koje je već otkupila županija, bio bi smješten Centar za poljoprivredu i ruralni razvoj, s proizvodnjom i preradom starih sorti. Bit će tu i etno selo te Centar za velike zvijeri: vuka, risa i medvjeda, koji zajednički obitavaju na području Gorskog kotara. "Dio projekta je i skrb za osobe s posebnim potrebama", rekao je Mamula.

Završen je i županijski natječaj za 380 tisuća kuna potpore za posebne turističke manifestacije. Novac je raspodijeljen na 26 turističkih zajednica za organizaciju specifičnih događanja: od bakarske pomorske bitke do bundevijade u Vrbovskom.

Zamjenica župana Marina Medarić je najavila i nastavak uređenja Platka. Prošle godine u to je izletište uloženo sedam i pol milijuna kuna, a ove godine u planu je četiri milijuna i 700 tisuća kuna investicija. Od toga 300 tisuća kuna za vodoopskrbu, dva milijuna kuna za treću fazu županijske ceste te dva i pol milijuna Goranskom sportskom centru za ljetne sadržaje na Platku.

"U 2017. planira se izgraditi tubing staza uz sanjkalište Radeševo, koja bi bila otvorena ljeti i zimi. U planu je i kafić 'Vidikovac' na vrhu Radeševa, trim staza sa spravama za vježbanje, dječje igralište koje će se upotpuniti ljetnim sadržajima: parkom spretnosti i adrenalinskim parkom, a do ljeta bi trebalo urediti i postojeće pješačke i biciklističke staze", rekla je Medarić.

O svemu tome i o upisima budućih srednjoškolaca te ulaganjima u škole bilo je riječi na konferenciji za novinare, poslušajte izvještaj:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.