Hrvatski radio

Radio Rijeka

PGŽ: Troje novozaraženih članovi obitelji prvooboljelog

13.03.2020.

14:30

Autor: Hina

Za što manje kontakata: u ljekarnama mole da ostavite što više prostora među korisnicima (Foto: Tatjana Sandalj / HRT - Radio Rijeka)

Za što manje kontakata: u ljekarnama mole da ostavite što više prostora među korisnicima (Foto: Tatjana Sandalj / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Tri novozaražene osobe koronavirusom u Primorsko-goranskoj županiji članovi su šire obitelji prvooboljelog muškarca, imaju blage simptome bolesti ili ih uopće nemaju, izvijestio je u petak voditelj županijskog Epidemiološkog odjela Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dobrica Rončević.

Rončević je na konferenciji za novinare u Rijeci kazao kako je riječ o osobama mlađe ili srednje životne dobi, što znači da ne pripadaju najrizičnijoj populaciji starijih osoba ili onih s kroničnim bolestima. Prije dvadesetak dana bili su u kontaktu s prvim zaraženim, a otada su u samoizolaciji u vlastitim stanovima, odvojeni od drugih članova obitelji.

Istaknuo je kako su negativan nalaz na virus imale sve ostale testirane osobe izvan te šire obitelji, pa nema dokaza da se pojavio drugi centar širenja i da je epidemija u ovoj županiji nekontrolirana. Pod mjerama samoizolacije u županiji je oko 700 osoba. 

Zasad nema egzaktnih činjenica koje bi zahtijevale ograničavanje kretanja roba, kao što je slučaj s kretanjem osoba preko državnih granica, ustvrdio je Rončević.  

Naglasio je kako su zdravstvene službe pretrpane pozivima ljudi koji imaju različite blage respiratorne znakove bolesti, koji mogu upućivati na gripu ili dugu virusnu infekciju, ali nemaju epidemiološku anamnezu boravka na zahvaćenom području ili kontakta s osobom zaraženom koronavirusom. No, istaknuo je, ipak traže da ih se tretira kao da imaju koronavirusnu infekciju, a takav pristup strašno nepotrebno opterećuje zdravstveni sustav i čini ga manje otvorenim i sposobnim da se bori sa stvarnim problemima koji proizlaze iz prave indikacije i postavljanja sumnje na koronavirus.

Upitan može li se očekivati da uskoro počne djelovati laboratorij za analizu uzoraka u Rijeci, Rončević je rekao da su pripreme u tijeku, a da su svi u sustavu zainteresirani da se poveća mogućnost testiranja.

Načelnik županijskog Stožera Cviline zaštite Marko Boras Mandić rekao je kako su ovaj stožer i struka prije desetak dana ponudili da se pokrene laboratorij i tako dobije na vremenu, da se ne mora voziti uzorke u Zagreb te da se dobije mogućnosti obuhvata šire populacije.

Za osobe s područja županije dosad je provedeno 60 do 70 testiranja, u cijeloj Hrvatskoj oko 500, dok je u Slovenji učinjeno preko 3.000 testiranja, a u talijanskoj pokrajiini Friuli Venezia Giulia također preko 3.000 testiranja. 

Činjenica je, navodi Boras Mandić, da se može testirati u Trstu, Kopru i širom Slovenije te je odluka o uspostavi laboratorija u Rijeci opravdana i zahtijeva trenutnu odluku.

"Tražili smo da da se mjere na ulasku u Hrvatsku, kao za osobe koje dolaze iz Italije, uvedu i za one koje dolaze iz Slovenije, Njemačke i Austrije. Tražimo da se i kod nas uvedu mjere kao što je onemogućavanje migracija stanovništva zbog posla između Karlovačke županije i slovenske Bele Krajine", kazao je. Poslušajte izvješće:

Još je dobro, ali moramo biti krajnje odgovorni, pripremio Josip Krmpotić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.