Hrvatski radio

Radio Rijeka

PGŽ: Turistička pristojba idućeg ljeta jednaka u Čabru i u Opatiji

12.09.2019.

15:33

Autor: Neva Funčić

Foto: Nel Pavletić / Pixsell

Foto: Nel Pavletić / Pixsell

Foto: - / -

Proračun Primorsko-goranske županije je prvu polovicu godine završio u suficitu od 75 milijuna kuna, a turistička pristojba će u ljetnoj sezoni iduće godine na području cijele županije biti ista i iznositi 10 kuna. Odluka je to Županijske skupštine, na prijedlog lokalnih turističkih zajednica.

Primorsko-goranska županija za rad asistenata u nastavi i ove školske godine izdvaja 3,5 milijuna kuna, od čega 2,5 milijuna iz Europskog socijalnog fonda, a 69 pomoćnika je već u razredima. Odobren je 81 od 85 zahtjeva za pomoćnikom, a o preostala četiri zahtjeva još se pregovara. Ako im ministarstvo ne odobri pomoćnike u nastavi, taj će trošak preuzeti županija. Nijedan učenik kojem je potrebna pomoć neće ostati bez asistenta, poručila je na Aktualnom satu Županijske skupštine pročelnica za školstvo Edita Stilin.

Novi Zakon o turističkoj priostojbi stupa na snagu od 1. siječnja i predviđa da visinu pristojbi odredi Županijska skupština, tumači županijska pročelnica za turizam i poduzetništvo Melita Raukar. Nova pristojba se određuje za razdoblje sezone, od 1. travnja do 30. rujna, i posezone u ostatknu godine.

Županijske službe prikupile su prethodna mišljenja turističkih zajednica gradova i općina. "Za svaki su grad i općinu predviđene posebne odluke, a iznosi su u pravilu ostali na najnižim razinama koje je ministar predvidio, znači deset kuna po osobi po noćenju u tijeku sezone, a osam ili sedam kuna izvan sezone. Pristojbe su različite po kategoriji smještaja, viši se iznosi odnose na smještaj u ugostiteljskim objektima. U kampovima su cijene niže, osam kuna u sezoni i pet u ostalom razdoblju, dok će se u privatnom smještaju uplaćivati paušalni iznosi po broju postelja", kaže Raukar.

Prihod od turističke pristojbe dijeli se između lokalne, županijske i Hrvatske turističke zajednice, a namijenjen je njihovim projektima. Odluka usvojena na Županijskoj skupštini u četvrtak odnosi se na 2020. godinu, dok će se odluka o visini turističke pristojbe za 2021. donijeti u siječnju iduće godine.

Sjednica Županijske skupštine PGŽ iznimno je počela dijelom zatvorenim za javnost na kojem su vijećnicima predstavljeni projekti Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture. 

Županijski proračun je u prvoj polovici godine zabilježio suficit od 75 milijuna kuna. Raste naplata prihoda od poreza, a zbog ponovljenih natječaja javne nabave, blago zaostaju kapitalne investicije, izvijestili su pročelnik za financije Krešimir Parat i župan Zlatko Komadina.

U prvih šest mjeseci ove godine ostvareno je 47 posto prihoda i 42 posto rashoda planiranih za ovu godinu. Naplaćeno je 426,9 milijuna kuna, rekao je Parat te proračunsku godinu usporedio sa skijaškom stazom koja je u drugom dijelu puno strmija i zahtjevnija. "Do kraja godine će se prihodi i rashodi iznivelirati. Ostvarenje proračuna ide onako kako smo i zamislili", rekao je Parat.

Poslušajte izjave pročelnika Parata i župana Komadine o proračunu, pročelnice Raukar o turističkim pristojbama i pročelnice Stilin o pomoćnicima u nastavi:

Melita Raukar o turističkoj pristojbi, pripremila Neva Funčić

Edita Stilin o pomoćnicima u nastavi, pripremila Neva Funčić

Krešimir Parat o proračunu, pripremila Neva Funčić

Zlatko Komadina o proračunu, pripremila Neva Funčić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.